300 ml víz, 3 evőkanál extra szűz olívaolaj, 500 g liszt, 2,5 dkg élesztő (fél kocka), 1 teáskanál cukor,1 teáskanál só
A kéz meleg vízben keverd el a cukrot és az olívaolajat, és morzsold bele az élesztőt. Hagyd néhány percig felfutni.A lisztet és a sót szitáld egy nagyobb munkapultra vagy edénybe. Formázz egy lyukat a közepébe, amibe majd az élesztős vizet öntheted.Ha az élesztő felfutott, öntsd a liszt közepébe, és egy villa segítségével lazán keverd össze. Öntsd ki a pultra ha edényben keverted, és dolgozd össze tésztagolyóvá. Dagaszd kézzel kb. 10 percig, amíg tökéletesen sima nem lesz. Az eredménynek tapintásra enyhén nedvesnek kell lennie, de egyáltalán nem szabad, hogy a kezedre tapadjon. Én úgy tudnám ezt a legjobban leírni, hogy ránézésre száraz, míg tapintásra nedves kenyértésztát csinálj.Egy nagy tálat kenj ki extra szűz olívaolajjal, és tedd bele a kidolgozott tésztát. A tetejére is önts egy kis olívaolajat, fedd be és hagyd kelni legalább egy órát langyos helyen.Ha a tészta a duplájára kelt, öntsd ki lisztezett felületre és dolgozd át. Gyúrd néhány percig, amíg a levegőt kinyomkodod belőle. Utána vágd pizzányi darabokra, nagyjából 250 g lisztenként számolhatsz egy normál méretű pizzával. Ezeket a darabokat egyenként még gyúrd át egy kicsit, majd formázz a tenyered alatt görgetve gombócokat belőle. A lényeg, hogy sima legyen minden oldala a tésztagombócnak, ne maradjanak meg benne a hajtások nyomai, így lesz könnyű megformázni.Lisztezett felületen, letakarva keleszd a gombócokat még negyed órát. Ha nem használod fel azonnal, fóliába csomagolva néhány napig akár hűtőben is eltartható.
Tipp: Saját tapasztalat, hogy a pizza annál finomabb, minél többet állt az elkészített, megkelt pizzatészta. Egy kelesztőtálban, vagy műanyag fóliában hűtőbe téve eddig négy nap volt a legtöbb, amíg eltettem, és nemcsak hogy nem romlott meg, de sokkal finomabb, eredetibb volt a tészta sütés után.
Az élesztőt felfuttatjuk 2 dl langyos tejben. Ha felfutott a liszthez öntjük, hozzáadjuk az áttört főtt burgonyát, sót, kevés olajat és elkezdjük dagasztani. További tej hozzáadás...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA tészta hozzávalóit a tej és az olaj kivételével egy tálba mértem, kanállal összekevertem majd hozzáadtam a langyos tejet, elkezdtem dagasztani. Miután összeállt a tészta hozzáadt...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes- A tésztához feltesszük forrni a vizet - A sonkát felkockázzuk, megpirítjuk - A sajtot megreszeljük, összekeverjük a tejszinnel, tojásokkal és fűszerekkel -Sonkára öntjük és íg...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűA sajt kivetelevel mindent osszekeverunk, pingpong labda meretu golyokat formalunk, kozepukbe egy kis kocka mozzarellat dugunk es ujra gombolygetjuk, hogy sehol se logjon ki. Las...
Elkészítési idő: 2.5 Nehézség: Közepes