Hozzávalók: 30 szelet fehér kenyér (héj nélkül), 4 tojás, 8 dl tej, 1 teáskanál só; a töltelékhez: 50 dkg darált marhahús, 20 dkg sárgarépa, 3 fej vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál reszelt szerecsendió, 1 teáskanál őrölt bors, 1-1 teáskanál őrölt fahéj és só, fél teáskanál cukor, tetejére reszelt sajt.
Elkészítés: Tűzálló edényt egyenletesen kikenünk margarinnal. Elkészítjük a tölteléket: serpenyőben olajat forrósítunk, belerakjuk a szálasra vágott vöröshagymát, az apróra vágott fokhagymát és megdinszteljük, enyhén barnára pirítjuk. Hozzáadjuk a darált húst, jól elkeverjük, majd hozzátesszük a kockákra vágott sárgarépát, sót, szerecsendiót, borsot, fahéjat, cukrot, és puhára pároljuk. Ezt akár így is fogyaszthatjuk kenyérrel vagy rizzsel. Elkészítjük a tojásos tejet: 4 db tojást egy tálba ütjük, jól elkeverjük, és beleöntjük a tejbe (közben keverjük a tejet), sóval ízesítjük.
A kenyérszeleteket megforgatjuk a tojásos tejben, és szorosan egymás mellé helyezve telerakjuk vele a tál alját (egy rétegben), a kissé kihűlt töltelék felét egyenletesen elosztjuk rajta. A húsrétegre ismét egy réteg tojásos tejbe mártott kenyérszeleteket rakunk, majd megint húsréteg következik, és végül a tojásos tejes kenyérréteggel fejezzük be (tehát: kenyér, hús, kenyér, hús, kenyér). A kenyérréteg tetejére rászórjuk a reszelt sajtot, és 180 °C-os sütőben kb. fél óráig sütjük. Ha megsült, kockákra vágva tálaljuk. Jó tanács: A kenyérnek nem kell feltétlenül frissnek lenni, a maradék szikkadt kenyeret remekül fel lehet használni ehhez.
Hagymát dinsztelni. A darált húst, tojást, rizst, fűszereket és a hagymát összegyúrjuk, gombócokat formázunk belőle, amiket grízbe forgatunk. Sós vízben kifőzni. A sűrített para...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA tepsit kikenjük zsírral vagy olajjal. A tepsi aljára nyers karikára szeletelt pityókát helyezünk. A tetejére darált húst szórunk vagy karikára vágott kolbászt helyezünk. Rára...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA megtisztított, rózsáira szedett karfiolt sós vízbe tesszük, és kis lángon megfõzzük. Vigyázzunk, hogy ne legyen túl puha. Ha megfõtt hideg vízzel leöblítjük, és hagyjuk lecsepeg...
Elkészítési idő: 1óra 30perc Nehézség: KözepesA tejet megmelegítettem, beletettem a kis cukrot, felfuttattam benne az élesztőt. Közben egy tálban elkevertem a liszteket, benne a sóval. Mikor felfutott az élesztő, beleöntöttem...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű