Hozzávalók a piskótához: 20x25 cm-es tepsihez: 6 tojás,12 evőkanál kristálycukor (én fele cukorral szoktam), 6 evőkanál víz, fél csomag sütőpor (6 g),1 evőkanál kakaópor (cukrozatlan),1 evőkanál darált dió
4+3+3 evőkanál sima liszt
A vaníliakrémhez::1 liter tej, 7 evőkanál kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor,1 csomag vaníliás pudingpor,2 tojás
A rumos öntethez::10 dkg mazsola,1,5 dl víz,7 evőkanál kristálycukor
3 evőkanál rum,reszelt citrom- és narancshéj (ha lehet, akkor kezeletlen)
A csokiöntethez:5 evőkanál kristálycukor,1 dl víz,1 púpos evőkanál kakaópor,3 evőkanál rum,1 csomag vaníliás cukor
A hintéshez::10 dkg durvára vágott dió
A díszítéshez::0,5 dl habtejszín
Először érdemes az öntetek elkészítéséve kezdeni, mert úgyis hidegen kell azokat felhasználni.
1. A vaníliakrémhez kikeverjük a pudingport a cukorral, tojássárgákkal, vaníliás cukorral és kevés hideg tejjel, majd ezt a felforralt többi tejhez öntjük. Habverővel kevergetjük és amikor besűrűsödött, még forrón belekeverjük az előzőleg kemény habbá vert tojásfehérjét.
2. A rumos öntethez a cukrot a vízzel felforraljuk, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a többi hozzávalót - a megmosott mazsolát is -, és hűlni hagyjuk.
3. A csokiöntethez felforraljuk a vízzel a cukrot és a kakaóport, majd a tűzről lehúzva belekeverjük a többi hozzávalót. Tálalásig a hűtőbe tesszük.
4. A piskótához felverjük a tojások fehérjét félig, hozzáadjuk a cukrot, a hideg vizet, a sütőport, és addig verjük, amíg kemény nem lesz. Ekkor hozzáadjuk egyenként a tojások sárgáját, majd ezt a masszát 3 egyenlő részre osztjuk. Az egyikbe 4 evőkanál lisztet teszünk és összekeverjük. A másikba 3 evőkanál lisztet + 1 evőkanál kakaóport teszünk és összekeverjük. A harmadikba 3 evőkanál lisztet + 1 evőkanál darált diót forgatunk bele.
A tepsit kivajazzuk/lisztezzük és egymás után kisütjük benne a 3 piskótát (mindegyik sütés előtt kitöröljük, majd vajazzuk/lisztezzük a tepsit). Kb. ujjnyi magas lesz, nem szabad nagyon kiszárítani!! 8-10 perc alatt megsül.
5. Egy üvegtálban vagy kis tepsiben a következőképpen rétegezzük: alulra tesszük a sárga piskótát és meglocsoljuk a rumos öntet 1/3-ával, ráegyengetjük a vaníliakrém 1/3-át + megszórjuk a durvára vágott dió 1/3-ával. Erre jön a kakaós piskóta, majd a rumos öntet másik 1/3-a, a vaníliakrém másik 1/3-a és a durva dió másik 1/3-a. Ezután következik a diós piskóta, melyet meglocsolunk a maradék rumos öntettel, rákenjük a maradék vaníliakrémet és megszórjuk a maradék durva dióval. Ha elkészült a rétegezés, lefóliázzuk és másnapig hűtőbe tesszük, hogy jól összeérjenek az ízek.
6. Másnap tálaláskor evőkanállal galuskákat szaggatunk belőle a desszertes tányérra, teszünk rá a felvert tejszínhabból, melyet megcsorgatunk a csokoládéöntettel.
A hozzávalókat egy tálba teszem és kézi mixerrel jól összekevem. Gofrisütőben kisütöm.
Elkészítési idő: 1/2 óra Nehézség: KönnyűSzépen nyújtható tészta, jól alálisztezve. Nekem ebből az adagból 5 A/4-es lapot sikerült kisütni, de mivel alapból 4 lapra terveztem összerakni, és mivel az első lap kissé sokáig...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejet meglangyosítjuk, beletesszük a cukrot és az élesztőt felfuttatjuk benne. A felfuttatás után a többi hozzávalóval jól kidolgozzuk. Letakarva 40-45 perc alatt duplájára keles...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat kikeverjük a cukorral, az olajjal és a vízzel. Hozzáadjuk a lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát, végül hozzákeverjük a tojások keményre...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű