Hozzávalók: (ebből a mennyiségből 23-25 db lesz)- 50 dkg sima liszt - 5 dkg rétes liszt- 3 dl tejföl- 0,5 dl tej- 0,5 dl olaj- 1 tojás- 5-6 g szárított élesztő (instant élesztőpor)- csipet cukor- csapott kávéskanál só
A töltelékhez:- 15 dkg sonka- 10 dkg virsli- 2 db lila hagyma- fél fej fokhagyma- 0,5 dl olaj- 5 dkg vaj (vagy margarin)- 20 dkg trappista sajt
- őrölt bors
+ a tetejére a kenéshez tojás, szezámmag
Elkészítés: 1. Az átszitált liszthez hozzáadom a réteslisztet, cukrot, sót, szárított élesztőt és összekeverem.
2. A tejet és tejfölt meglangyosítom, hozzáadom a liszthez, valamint az olajat és tojást is, és összegyúrom, duplájára kelesztem.
Amíg a tészta kel, elkészítem a hozzávalókat:
3. A sonkát és virslit apró kockákra vágom, kevés olajon megsütöm (nem pirosra, mert még úgyis sülni fog a tésztában is!), ízlés szerint borsozom.
4. A megsütött sonkás-virslis "cuccot" kiveszem a serpenyőből egy tálkába, és a visszamaradt olajban/zsiradékban megolvasztom a margarint, belereszelem a fokhagymát.
5. A lila hagymát vékonyra szeletelem, reszelem a trappista sajtot.
6. Ha megkelt a tészta, 2 részre osztom. Vékony téglalappá nyújtom, megkenem a vajas fokhagymával, megszórom sonkával, lila hagymával, majd reszelt sajttal és szorosan összetekerem (mint a piskótatekercset).
7. Trapéz alakúra vágom (ahogy fent a képen látható) és sütőpapiros vagy vajjal kikent/lisztezett tepsibe sorakoztatom.
8. A tetejét lekenem tojással, megszórom szezámmaggal (esetleg reszelt sajtot is lehet a tetejére tenni, vagy köménymagot).
9. Előmelegített sütőben 190 fokon légkeveréses programon sütöm kb. 15 percig. (hagyományos sütőben több ideig kell sütni)
A tésztát a szokásos módon, sós vízben megfőzzük, leöblítjük, és jól lecsöpögtetjük. Amíg a tészta fő, a füstölt szalonnát nagyon apróra összevágjuk, zsírját kiolvasztjuk. A szalon...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hagymát üvegesre pirítom, majd hozzáadjuk a húst. Ha már kifehéredtek, hozzáadjuk a fokhagymát, fűszereket, és a szószt. Felöntjük egy kis vízzel, hogy szaftja legyen. Beletesszü...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KözepesA kiolvasztott szalonna kockákkal együtt megpirítjuk a karikára vágott zöldhagymát is, fűszerezzük, majd vízzel felengedve 5 percig főzzük. A kockára vágott burgonyát olajban pir...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűÖsszekeverjük a lisztet a tojással, egy kevés sóval és a megtisztított, finomra vágott medvehagymával (vagy fokhagymával). A tésztamasszából galuskákat szaggatunk forrásban lévő, s...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű