8 egész tojás
8 kanál cukor
8 kanál lisztből készült piskótamassza
Töltelék
20 dkg cukor
1 dl víz
1 dkg kakaó
2 dl rum
10 dkg barackíz
Bevonat:
30 dkg cukorból citrommáz
A felvert piskótaalapot 2 részre osztjuk. Az egyik felét torta-formában megsütjük. Az anyag másik részét szintén 2 részre osztjuk, mély tányérba tesszük és az egyik részt 1 dkg kakaóval barnára megfestjük, A tortaformába úgy helyezzük el, hogy váltakozva egy kávéskanál sárga, egy kávéskanál barna tésztát rakunk bele, amíg az anyag elfogy, és így sütjük meg. Közepe ezáltal szép márványos lesz. Ha megsült, langyosra hűtjük. Az előbb megsült lapot két részre vágjuk. Mindkettő belső lapját lekvárral megkenjük, és a másodszor megsütött márványos lapot ráhelyezzük.
A cukorból és vízből szirupot főzünk a vaníliával, ha langyosra hűlt, hozzáöntjük a rumot, és ezzel a márványos lapot addig locsoljuk, amíg a rumos szirupot mind beissza. Most a második vékony lapot ráhelyezzük — megkent oldalával lefelé —, deszkát teszünk a tetejére és egy kg-os súllyal lepréseljük. Kb. egy óráig álljon így. Ezután oldalait egyenesre vágjuk.
Bevonat: 30 dkg cukorból citrommázt készítünk, meggykompót levével rózsaszínűre festjük, pár csepp rummal ízesítjük és ezzel a tortát bevonjuk. Tetejét befőtt gyümölccsel, birsalmasajt szeletekkel és vékonyra vágott mandulával díszítjük.
Készíthetjük szögletes vagy hosszúkás formában is, ekkor feleannyi bevonat szükséges, mert csak a tetejét húzzuk be és a széleket egyenesre vágjuk.
Másfél dl langyos, cukros tejbe belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztbe citromhéjat reszelünk, hozzáadjuk a megkelt élesztőt, a tojásokat, és a maradék langyos tejjel alaposan kidaga...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű2 egész tojást elkeverünk 2 evőkanál liszttel, 1 evőkanál kakaóval, 3 evőkanál cukorral, felöntjük 2 dl egy darabka vaníliával felfőzött tejjel, és állandó keverés mellett gyenge t...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejet fölforraltam 1 evőkanál vaníliakivonattal és 2 púpos evőkanál cukorral. Ráöntöttem egy tálban a szeletelt kalácsra. Az almákat meghámoztam és levágtam a húsukat a magházró...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes