800 g háztartási keksz
100 g mogyoró, vagy dió
200 g cukor
60 g cukrozatlan kakaópor
240 ml víz
150 g vaj
1 teáskanál vaníliaaroma
20 dkg étcsokoládé
1 evőkanál csokoládékrém (pl. Nutella
A kekszet törjük darabokra, legyenek közötte apróbb és nagyobb darabok is. Amennyiben mogyorót használhatunk, meg i piríthatjuk, de enélkül is finom lesz, majd ledaráljuk és a kekszhez öntjük. A vizet, a vajat, a kakaóport és a cukrot egy tálba tesszük, lassú tűzön nagyjából 7 perc alatt szirupot főzünk belőle. Amikor elkészült, picit hagyjuk hálni és a vaníliát is hozzáadjuk, majd a kekszre öntjük. Jól összekavarjuk és egy 23 cm átmérőjű, lekapcsolható oldalú tortaformába simítjuk. Hűtőbe tesszük egy órára. A csokoládét közben felolvasztjuk és hozzákavarjuk a csokoládékrémet, bevonjuk vele a süteményt. Mogyoróval, vagy dióval díszítjük és hűtőbe tesszük, amíg a csokoládé is rászárad.
A tojást a tejföllel és a porcukorral elkeverjük. Annyi lisztet adunk hozzá, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. A liszttel együtt belekeverjük a sütőport, és ízlés szerint teh...
Elkészítési idő: 10 perc Nehézség: KönnyűA folyadékra azért írtam, hogy körülbelül, mert liszt és gépfüggő. A lényeg, hogy keményebb tésztát készítsünk mint a kenyértészta. tehát, ha szükséges kevés lisztet vagy kevés fol...
Elkészítési idő: 15 perc Nehézség: KönnyűA lisztet átszitáljuk, és a hideg vajjal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a porcukrot, a tojássárgáját, a csipet sót és összegyúrjuk. Fél órát a hűtőben pihentetjük. Elkészítjük a krém...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűéjszakára be a hűtőbe. másnap lisztes deszkán kinyújtani (3-4 mm) kivágni, tekerni, tölteni, formázni stb. porcukorba még forrón beleforgatni, attól lesz olyan hóóós a kifli
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű