Tészta hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg ráma
15 dkg porcukor
1 egész tojás
fél mokkáskanál szódapor
1 cs vaníliás cukor
kb kispohár tejföl
Töltelék:
kb 1 kg alma
félcitromleve és reszelt héja
1-2 kk fahéj
6 kanál cukor ( ízlés szerint több, kevesebb)
kb 10-15 dkg darált dió
A lisztet a szódaporral összekeverjük, majd elmorzsoljuk a rámát is benne, hozzárakjuk a porcukrot, vaníliás cukort, az egész tojást, fele tejfölt és összegyúrjuk. Annyi tejfölt adunk még hozzá, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. Ketté osztjuk. Az egyiket kinyújtjuk és a tepsibe rakjuk a nyújtófa segítségével. ( tekerd a nyújtófára, majd tekerd ki a tepsibe)
Közben, vagy már előtte :) , az almákat megpucoljuk, lereszeljük ( nagy lyukún). Feltesszük a tűzre a cukorral és fahéjjal, citrommal ízesítve. Kicsit megfőzzük, nem kell sokáig, csak még a cukor elolvad. 3-4 perc.
Ha meghűlt ( langyosan én már felhasználom :) ) , hozzárakjuk a diót, annyit amennyit felvesz az alma, nem lesz olyan leveses. Majd ráterítjük a tészta tetejére. A másik tésztát is kinyújtjuk tepsi nagyságúra és ezzel befedjük az egészet. Villával megszurkáljuk a tetejét és mehet s ütőbe. Közepes lángon szoktam sütni.
1. A tököt megsütjük sütőben, a kihűlt, megsült tök húsát egy tálba tesszük, és villával összetörjük! 2. Összekeverjük a finomra darált mandulával, a kókuszreszelékkel és kókuszli...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA töltelékhez annak összetevőit egy tálban alaposan összekeverjük, közben előmelegítjük a sütőt 160 C-ra. A tésztához az alapanyagokat egy tálba tesszük, majd összegyúrjuk. A teje...
Elkészítési idő: 90 perc Nehézség: KözepesA vajas, leveles tésztát a felhasználásig tartsuk hűtőben, és hidegen dolgozzunk vele. A tészta lapokat vágjuk fel három egyforma téglalapra, és helyezzük sütőpapírral borított...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű