Tészta hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg ráma
15 dkg porcukor
1 egész tojás
fél mokkáskanál szódapor
1 cs vaníliás cukor
kb kispohár tejföl
Töltelék:
kb 1 kg alma
félcitromleve és reszelt héja
1-2 kk fahéj
6 kanál cukor ( ízlés szerint több, kevesebb)
kb 10-15 dkg darált dió
A lisztet a szódaporral összekeverjük, majd elmorzsoljuk a rámát is benne, hozzárakjuk a porcukrot, vaníliás cukort, az egész tojást, fele tejfölt és összegyúrjuk. Annyi tejfölt adunk még hozzá, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. Ketté osztjuk. Az egyiket kinyújtjuk és a tepsibe rakjuk a nyújtófa segítségével. ( tekerd a nyújtófára, majd tekerd ki a tepsibe)
Közben, vagy már előtte :) , az almákat megpucoljuk, lereszeljük ( nagy lyukún). Feltesszük a tűzre a cukorral és fahéjjal, citrommal ízesítve. Kicsit megfőzzük, nem kell sokáig, csak még a cukor elolvad. 3-4 perc.
Ha meghűlt ( langyosan én már felhasználom :) ) , hozzárakjuk a diót, annyit amennyit felvesz az alma, nem lesz olyan leveses. Majd ráterítjük a tészta tetejére. A másik tésztát is kinyújtjuk tepsi nagyságúra és ezzel befedjük az egészet. Villával megszurkáljuk a tetejét és mehet s ütőbe. Közepes lángon szoktam sütni.
Egy egész tojást habosra keverünk 5 ek kristálycukorral. Hozzáadunk 1,5 dl tejfölt, 5 ek lisztet és a mk szódabikarbónát. Simára keverjük, végül hozzáadunk 5 ek darált diót. A ma...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA pekándiót tegyük egy edénybe, öntsük fel vízzel és áztassuk 2 órán át. Az alaphoz a diót daráljuk le. A citromot mossuk meg, reszeljük le a héját, majd keverjük a dará...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűMérőpohárra van szükség, 200 ml felel meg egy csészének. A csokidarabkák ne legyenek túl aprók, mert elolvadnak, kb. fél centis darabkák megfelelnek. (Az üzletekben kapható - sütem...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalóiból bekeverjük a piskótatésztát. A muffinsütőt kibéleljük papírokkal, és belekanalazzuk a tésztát. (kb. 18 kis muffin) Előmelegített sütőben me...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyű