menu

Családireceptkönyv.hu

Házi likőr


Írta:

Elk. idő: 1 óra
Adag: több
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Fehércsoki likőr (több mint két liter lesz belőle, ezzel a mennyiséggel már nyugodtan nekivághatnak az ünnepnek)

30 dkg fehércsokoládé
1 l tejszín
6 dl vodka
2 evőkanál vaníliakivonat vagy 1 rúd vanília

Narancsos csokilikőr karácsonyi fűszerekkel
4 dl vodka
2 narancs lereszelt héja
2 dl tejszín
2 dl víz
2 evőkanál cukor
10 dkg tejcsokoládé
fél tk őrölt fahér
negyed tk. őrölt szegfűszeg
1 teáskanál vaníliakivonat

Kókuszlikőr
1 kókuszdió, amiben halljuk a lé kotyogását
2 dl víz
2 dl tej
1 evőkanál vaníliakivonat
2 evőkanál cukor
4 dl vodka



Elkészítés:


Fehércsoki likőr

Az eljárás roppant egyszerű: a tejszínt fazékba töltöm, beleteszem a vaníliakivonatot vagy a vaníliarúd kikapart magjait, és a hüvelyt is utána dobom. Beletördelem a csokoládét, és addig melegítem, kevergetem, amíg teljesen fel nem oldódik benne. Ez után leveszem a tűzről, kicsit hagyom kihűlni, és hozzáöntöm a vodkát. Most jön a homogenizálás, amit botmixerrel oldunk meg, hogy a tejszínből és a csokiból származó zsírtartalom semmiképpen se álljon össze dugóvá az üveg nyakában.
Kész is a likőr, üvegbe töltjük és betesszük a bárszekrénybe. Hagyományosan szobahőmérsékleten kínáljuk, de hidegen is finom.

Narancsos csokilikőr karácsonyi fűszerekkel

Lereszeljük az alaposan megmosott, kezeletlen (erősen ajánlott!) narancs héját, és beletesszük a vodkába. Összerázzuk. A tejszínt felmelegítjük, feloldjuk benne a csokoládét, hozzáadjuk a fűszereket, a vizet és a cukrot.
Hagyjuk kicsit kihűlni, majd hozzákeverjük a vodkát. Üvegbe töltjük, és félreállítjuk, adunk neki egy hetet, hogy összeérjenek az ízek, közben időnként összerázzuk. Ha kóstolás útján érettnek nyilvánítjuk (kb. egy héttel később) szép üvegekbe szűrjük.

Kókuszlikőr

A kókuszdióval elég nehéz dolgozni, viszont megéri. Először meg kell fúrni valamelyik csíranyílást, hogy kinyerjük belőle a kókuszvizet, azután, ha szerencsénk van, egy-két jól irányzott kalapácsütés után már hozzá is férünk a gyümölcshúshoz. A kalapács éles felével próbáljuk úgy leütni a kalapját, mintha lágytojás lenne, tapasztalatom szerint ez a módszer a legcélravezetőbb.

A kókuszt kifejtjük a héjából, és nagyon apró darabokra vágjuk. Ezt türelmesen, lassú tűzön főzzük a víz, a tej és a kókuszvíz keverékében úgy egy órán át. A végén beletesszük a cukrot és a vaníliakivonatot (rudat) is.
Ez után levesszük a tűzről és kissé kihűtjük, hozzáöntjük a vodkát, majd üvegbe szűrjük.
Ha jól időzítünk, ebből maradni is fog karácsonyra, mivel a kókuszlikőrt még érlelni kell 1-2 hétig a hűtőszekrényben.

Egyszerűbb megoldás, ha eleve kókusztejet vásárolunk, ebben az esetben 4 dl-re lesz szükség, amit a cukorral és a vaníliával fel kell főzni, majd kihűteni, felönteni vodkával és üvegekbe szűrni. Az érlelést azonban így sem tudjuk megúszni.

Házi likőr

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Italok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kriszta
Bodza és eper likőr
Bodza és eper likőr

-fel liter sima vodka...Bodza virág 10-12 db...szépen csak a virágot vágtam bele rá ment a vodka és lezártam a teraszon melegen 10 napon hagyom...akkor egy cukorból és vízből sziru...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Forró Csokoládé
Forró Csokoládé

A tejet feltesszük a tűzhelyre és belepakoljuk az étcsokoládét. Egy edénybe belemérjük a kakaót, a cukrot és a keményítőt. Felöntjük egy kevés meleg tejjel és csomómentesre keverj...

Elkészítési idő: 15 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Málnás "öröm"
Málnás "öröm"

Összeturmixoljuk a málnát a citrom levével, az áfonyalével és a mézzel, majd felöntjük az ásványvízzel. Tipp: a felöntéshez ásványvíz helyett használhatunk tonikot vagy pezsgőt.

Elkészítési idő: 5 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Epres-mentás limonádé
Epres-mentás limonádé

A mentaleveleket mosás után egy mozsárban pépesre dörzsöljük 3 evőkanál kristálycukorral. 1 liter vízbe belecsavarjuk 2 citrom és 1 narancs levét és hozzátesszük a pépet. Állni hag...

Elkészítési idő: 5 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk