menu

Családireceptkönyv.hu

Palócleves


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:



30 dkg marhahúsból (lábszárból), sertés-/pulykacombból is finom
250 g zöldbab (lehet mirelit, vagy üveges)
3 szem krumpli
1 nagy fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
só, bors, pirospaprika, őrölt kömény
2 db sárgarépa
2 db petrezselyemgyökér
1 babérlevél
2 ek. finomliszt
2 dl tejföl
1 kis csokor kapor

Elkészítés:


A húst megmossuk, apró kockákra vágjuk, A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra vágjuk, megfonnyasztjuk a zsiradékban, rádobjuk a húst, és erős tűzön néhány percig pirítjuk-pörköljük. A tűzről lehúzva megszórjuk a pirospaprikával, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a paradicsompürét és a köménymagot, és mérsékelt tűzön, fedő alatt, saját levében puhára pároljuk. Közben megtisztítjuk a zöldségeket, a zöldbabot 2-3 cm-es darabokra, a burgonyát apró kockákra, a répaféléket vékony karikákra vágjuk, és az egészet 1,2 liter enyhén sós, a babérlevéllel ízesített vízben puhára főzzük. Hozzáadjuk a pörköltet. Simára eldolgozzuk a lisztet a tejfölben, 1 merőkanál főzőlével higítjuk, a leveshez öntjük, utána sózzuk, frissen őrölt borssal fűszerezzük, mérsékelt tűzön 4-5 percig forraljuk. Tálalás előtt a babérlevelet eltávolítjuk, a kaprot megmossuk, néhány szakállka kivételével finomra vágjuk, és beleforgatjuk a levesbe. A félretett kaporszálakkal díszítjük, külön csészében további tejfölt kínálhatunk hozzá.

Palócleves

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Meleg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Agyvelő leves káposztalével
Agyvelő leves káposztalével

A csontokat az apróra vágott (vagy reszelt) zöldségekkel odateszem főni, hozzáöntök annyi káposztalevet, hogy jó savanykás legyen. Egy fej hagymát is beleteszek egészben. Amíg ez...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Nikolett
Májgombócleves
Májgombócleves

1. A májat ledaráljuk vagy apróra vágjuk. 2. A vajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát. 3. A gombóchoz az alapanyagokat egy tálban összedolgozzuk. 4. A májas masszát...

Elkészítési idő: 20 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: ALICA
Betyárleves
Betyárleves

A sertéslapockát kockákra vágjuk. A finomra vágott hagymát zsíron üvegesre pirítjuk. Megszórjuk őrölt pirospaprikával, hozzáadjuk a húst, a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk és...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Brokkoli krémleves
Brokkoli krémleves

A brokkolit és a burgonyát forrásban lévő vízbe tesszük, sózzuk, borsozzuk és 10-15 perc alatt puhára főzzük. Közben a hagymát és a fokhagymát összevágjuk, és kevés olajon hirtelen...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk