30 dkg marhahúsból (lábszárból), sertés-/pulykacombból is finom
250 g zöldbab (lehet mirelit, vagy üveges)
3 szem krumpli
1 nagy fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
só, bors, pirospaprika, őrölt kömény
2 db sárgarépa
2 db petrezselyemgyökér
1 babérlevél
2 ek. finomliszt
2 dl tejföl
1 kis csokor kapor
A húst megmossuk, apró kockákra vágjuk, A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra vágjuk, megfonnyasztjuk a zsiradékban, rádobjuk a húst, és erős tűzön néhány percig pirítjuk-pörköljük. A tűzről lehúzva megszórjuk a pirospaprikával, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a paradicsompürét és a köménymagot, és mérsékelt tűzön, fedő alatt, saját levében puhára pároljuk. Közben megtisztítjuk a zöldségeket, a zöldbabot 2-3 cm-es darabokra, a burgonyát apró kockákra, a répaféléket vékony karikákra vágjuk, és az egészet 1,2 liter enyhén sós, a babérlevéllel ízesített vízben puhára főzzük. Hozzáadjuk a pörköltet. Simára eldolgozzuk a lisztet a tejfölben, 1 merőkanál főzőlével higítjuk, a leveshez öntjük, utána sózzuk, frissen őrölt borssal fűszerezzük, mérsékelt tűzön 4-5 percig forraljuk. Tálalás előtt a babérlevelet eltávolítjuk, a kaprot megmossuk, néhány szakállka kivételével finomra vágjuk, és beleforgatjuk a levesbe. A félretett kaporszálakkal díszítjük, külön csészében további tejfölt kínálhatunk hozzá.
1. Először fogok egy nagy serpenyőt, felforrósítom, és a félbevágott hagymát, valamint a hosszában félbevágott gyömbért alaposan körbepirítom. 2. Amikor már színt kapott, a fűszer...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes1. Megtisztítjuk a vöröshagymát és az olajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a megtisztított, feldarabolt fokhagymát, és még 1-2 percig pirítjuk. Felöntjük a vízzel, hozzáadjuk a fűs...
Elkészítési idő: 35 perc Nehézség: KönnyűForró olajon kevergetve párolni kezdjük az apróra vágott zöldségeket (tetszés szerint), majd hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát, a feldarabolt csirkeszárnyat,...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: KönnyűA fokhagymagerezdeket miután megtisztítjuk, törővel összenyomjuk. De késsel is össze lehet préselni őket, ha nincs törő. A kevéske vajat (nekem ez a 20 g vaj egy 100 g-os teavajbó...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű