30 dkg marhahúsból (lábszárból), sertés-/pulykacombból is finom
250 g zöldbab (lehet mirelit, vagy üveges)
3 szem krumpli
1 nagy fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
só, bors, pirospaprika, őrölt kömény
2 db sárgarépa
2 db petrezselyemgyökér
1 babérlevél
2 ek. finomliszt
2 dl tejföl
1 kis csokor kapor
A húst megmossuk, apró kockákra vágjuk, A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra vágjuk, megfonnyasztjuk a zsiradékban, rádobjuk a húst, és erős tűzön néhány percig pirítjuk-pörköljük. A tűzről lehúzva megszórjuk a pirospaprikával, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a paradicsompürét és a köménymagot, és mérsékelt tűzön, fedő alatt, saját levében puhára pároljuk. Közben megtisztítjuk a zöldségeket, a zöldbabot 2-3 cm-es darabokra, a burgonyát apró kockákra, a répaféléket vékony karikákra vágjuk, és az egészet 1,2 liter enyhén sós, a babérlevéllel ízesített vízben puhára főzzük. Hozzáadjuk a pörköltet. Simára eldolgozzuk a lisztet a tejfölben, 1 merőkanál főzőlével higítjuk, a leveshez öntjük, utána sózzuk, frissen őrölt borssal fűszerezzük, mérsékelt tűzön 4-5 percig forraljuk. Tálalás előtt a babérlevelet eltávolítjuk, a kaprot megmossuk, néhány szakállka kivételével finomra vágjuk, és beleforgatjuk a levesbe. A félretett kaporszálakkal díszítjük, külön csészében további tejfölt kínálhatunk hozzá.
Gabó dolga :)
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vöröshagymát felkockázzuk, és kacsazsíron megpirítjuk. Hozzáadjuk a felkarikázott zöldségféléket, és kicsit pirítjuk. Hozzáadjuk a zöldborsót (friss vagy fagyasztott).Mikor a zöl...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vöröshagymát finomra vágjuk és az olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a felkarikázott sárga- és fehérrépát, kicsit lepirítjuk. Beletesszük a kisebb hasábokra vágott karalábét,...
Elkészítési idő: 20 perc Nehézség: KönnyűMegpucoljuk a zöldségeket, a sárgarépát felkarikázzuk, a karfiolt rózsáira szedjük, a hagymát és a burgonyát nagyobb szeletekre vágjuk, a csípős zöldpaprikát félbevágjuk, az egy ge...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű