50 dkg liszt
2 dl langyos tej
10 dkg olvasztott vaj
1 tojás
2,5 dkg élesztő
10 dkg cukor
1 kávéskanál só
töltelékhez:
25 dkg túró
10 dkg cukor
1/2 citrom reszelt héja
5 dkg mazsola (elhagyható)
kenéshez: 1 tojás villával enyhén felverve
adíszítéshez: porcukor
A tejben egy evőkanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt. (Megvárjuk, hogy a tej tetején vastag, halványbarna hab képződjön.)A lisztbe szórjuk a sót, a maradék cukrot, beleöntjük az élesztős tejet, a tojást és az olvasztott (de nem forró) vajat, majd az egészből sima, az edény falától elváló tésztát gyúrunk. A tésztát konyharuhával letakarjuk, és minimum fél óra alatt duplájára, két és félszeresére kelesztjük. A töltelékhez a hozzávalókat összekeverjük. Mikor a tészta megkelt, 3-4 mm vastagra nyújtjuk, és kb. 10 cm átmérőjű körlapokat szaggatunk belőle. Minden második korong közepébe egy teáskanálnyi tölteléket halmozunk, majd a mellékelt fázisfotók szerint megformázzuk a süteményeket. Ezután sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, felvert tojással enyhén megkenjük, és 15-20 percet kelesztjük. Végül 180-200 fokos sütőben kb. 30 perc alatt arany barnára sütjük. Tálalás előtt megszórhatjuk porcukorral.
tölteléknek diót, mákot, gesztenyét, sütésálló lekvárt is használhatunk.
A száraz hozzávalókat egy nagy tálban összekeverjük. Majd hozzáadjuk a vajat, a tojást, és a tejfölt. Jól összedolgozzuk a tésztát. 2 órára hűtőbe tesszük, hogy jól reszelhető legy...
Elkészítési idő: 75 percA tejet a cukorral felforraljuk. Vegyük le a tűzről és keverjük bele a vajat, a kekszet és a diót. Felezzük el a tölteléket, és az egyik felébe keverjük bele a kakaót. Mindkét ma...
Elkészítési idő:Bekapcsolom a sütőt 180 fokra. Összekeverem a tészta első 5 hozzávalóját. Habosra verem a tojásokat a cukorral, hozzáadom a vaníliát, a tejfölt, az olajat és a kávét, majd a liszte...
Elkészítési idő: