Töltelékhez:
- 80 dkg sertés darálthús
- 400g rizs
- 1 fej apróra vágott hagyma
- 2 gerezd apróra vágott fokhagyma
- só, bors, delikát ízlés szerint.
Egyéb hozzávalók:
- 0,5 kg füstölt oldalas
- 0,5 kg aprított savanyúkáposzta
- 1 nagy fej savanyított káposzta
- 300g tejföl
A töltelékhez összekverjük a hús, a rizst, a hagymát, a fokhagymát és a fűszereket.
A savanyított káposzták levéből kicsit félreteszünk, majd hideg vízben átmossuk a fej savanyított káposztát, leveleit leszedjük és felezzük vagy negyedeljük. Az aprított savanyúkáposztát hideg vízbe beáztatjuk és időközben kósoltjuk. Ha nagyon savanyú tovább kell állni hagyni, ha kevésbé savanyú elég rövid ideig is. Ha eleget ázott kinyomkodjuk a vizet belőle és félretesszük. Előveszünk egy kerámia edényt, amit sütőbe is be tudunk rakni. (ez a mennyiség egy kisebb edényhez való) (természetesen lábasban, főzlapon is elkészíthető)
Az edény aljába beletesszük a füstölt húst, majd köré tesszük a megtöltött káposztákat. Minden réteg után megszórjuk őket egy kis aprított savanyúkáposztával és így haladva telerakjuk az edényt.
Felöntjük vízzel, , ízlés szerint fűzerezzük, berakjuk a hideg sütőbe, majd begyújtjuk és 180 fokon kb 2-3 órán át sütjük. Érdemes néha megkósoltni, ha már úgy látjuk, hogy félig megfőtt akkor egy kanál lisztet elkeverünk 300g tejföllel, a káposztán lévő vízzel kicsit kiegyenlítjük a hőt és ráöntjük, összerázzuk. A levét is érdemes kóstolni, fűazerezni, vagy ha nem érezzük elég savanyúnak a félretett savanyú léből is lehet még ráönteni.
Ha ellkészült kivesszük a sütőből és friss kenyérrel, tejföllel tálaljuk.
Előkészítem az összes hozzávalót: a húst megmosom szeletelem, ha kell klopfolom, sózom borsozom. A vöröshagymát és, a gombát felszeletelem, a burgonyát karikára vágom. Ezután jöhe...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA burgonyát héjában megfőzzük, még melegen meghámozzuk, és ha kihűlt, karikákra vágjuk. A házisonkát apró kockákra daraboljuk. A tejfölt a tejszínnel, a tojássárgájával, a sóval és...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűspagettit sós vizben kifőzzük. Az olajon megpirítjuk a hagymát, a pirospaprikát és a darált húst, melyet addig párolunk, míg puha nem lesz. Elkészítjük a rántást, melyet tejjel ö...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA káposztát legyaluljuk. Nem sózzuk be! Az olajat egy fedeles edényben megforrósítjuk, és a cukrot beletesszük. Hagyjuk a cukrot elolvadni, majd hogy aranybarnára színeződjön. N...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű