50 dkg liszt
2.7 dkg élesztő
5 dkg cukor
nagyobb csipet só
2 tojás sárgája
5 dkg vaj
1 cs vaniliáas cukor
2,5 dl tej ,estleg + 1-2 evőkanál
Izlés szerint, citrom reszelt héja, áztatott mazsola.
Ha kenyérsütőben dagasztjuk a tésztát, elősször az élesztő rá a folyadék, cukor, vaj, liszt, só tojás.
A megkelt tésztát kivesszük 3 rudat formálunk, és összefonjuk, hosszúkás formába rakjuk, és még 10-15 percig kelesszük.
Sütés előtt tojással lekenjük.
Sütés: Előmelegített sütőben (sima) 190 fokon 30 percig sütjük!
Először a kovászt készítjük el. 0,5 dl langyos tejbe belekeverjük a 1 tk cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 2 ek. lisztet, összekeverjük, majd a tetejét is meghintjük 1...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA szórócukor kivételével mindent a keverőtálba szórok és a gépre bízom, hogy kidagassza. Ezután 12 egyenlő részre osztom a tésztát, zsemléket formázok, tetejükbe belenyomkodom a...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes1. 10 deka vajat (zsírt), 6-8 deka cukrot, késhegynyi sót, 2 egész tojást 1 kg lisztet elkeverünk és fél liter (vagy amennyit kíván) langyos tejjel lágy kalácstésztává kidagasztunk...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű