menu

Családireceptkönyv.hu

GULYÁS LEVES GAZDAGON


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


50 dkg sertéshús (vagy marhahús)
15 dkg leveszöldség
50 dkg burgonya,
2 fej hagyma,
só, pirospaprika, köménymag, őrölt bors, majoránna,
2 evőkanál olaj,
víz,

Elkészítés:


Az apróra vágott hagymát az olajon üvegesre pirítjuk, levéve a tűzről beletesszük a pirospaprikát, borsot, köménymagot (hogy az emésztést elősegítse), majoránnát, és sót ízlés szerint, és ezeket összekeverjük, majd a felkockázott húst megforgatjuk benne, és ismét feltesszük a tűzre. Fehéredésig pirítjuk, de vigyázunk, hogy a pirospaprika ne égjen meg, mert akkor keserű lesz. Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, és hagyjuk fedő alatt főni.

Amíg a hús megfő, addig elkészítjük a csipetkét.

Csipetke (Háztartási robotgép darabolójával készül)
5 evőkanál liszt, só, 1 egész tojás (ha kicsi a tojás, akkor még 1 kávéskanál víz is kell hozzá) összedolgozzuk kézzel, vagy daraboló géppel. Hozzáadunk még 2 evőkanál lisztet, hogy ne ragadjon össze, és csipetke nagyságura aprítjuk fel. Célszerű a daraboló gépbe egyszerre 4-5 nagy cseresznye nagyságú gombócot daraboltatni, mert így egyenletesebb lesz a csipetke, és nem erőltetjük meg a gépet sem. Lisztezett tányérra tesszük kicsit száradni, amíg a levesbe belefőzzük.

A hús puhulni kezd, akkor a megtisztított leveszöldséget karikára vágva beletesszük, és a kockára vágott burgonyát is. Az egészet felöntjük vízzel a kívánt mennyiségűre + 1deci, mert a csipetke is felveszi a folyadékot. Amikor már majdnem kész, a csipetkét is belefőzzük. Addig forraljuk, amíg a csipetke is megpuhult. Ha szükséges, még a sót pótolhatjuk, és erős paprikával pikánssá tehetjük a levest.

GULYÁS LEVES GAZDAGON

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Meleg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Anita
Karácsonyi borleves
Karácsonyi borleves

Egy lábosban a vizet, 3 dl borral és a fűszerekkel feltesszük főni. Mikor felforrt, 5 percig még forraljuk, majd levesszük a tűzről, és átszűrjük. A tojássárgákat kikeverjük a cuk...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Ági
Burgonyagombóc leves (Anyu féle)
Burgonyagombóc leves (Anyu féle)

A forró olajon, 2 evőkanál lisztet aranysárgára pirítok, állandó keverés mellett. Tűzről lehúzva belekeverjük az apróra vágott hagymát, és a paprikakrémet és azonnal ráöntök 2 dl...

Elkészítési idő: 1,5 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Kriszta
Görögdinnye krémleves (Sóbors)
Görögdinnye krémleves (Sóbors)

A dinnyét kimagozzuk, feldaraboljuk és a turmixgépbe tesszük. Adunk hozzá zöldcitrom-levet és kevés vizet, majd simára turmixoljuk. Ha nem elég híg, még egy kevés vizet teszünk hoz...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Frankfurti leves
Frankfurti leves

A megmosott kelkáposztaleveleket kb. 1,5 cm széles csíkokra szeleteljük és forró vízzel leforrázzuk. Közben a levest a vízzel felmelegítjük, amikor forrni kezd a leszűrt kelkáposzt...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk