2.5 kg marhaoldalas, marhaszegy leveshús
8 szál friss sárgarépa
4 szál petrezselyemgyökér
1 db közepes zellergumó
1 db nagyobb nyári karalábé
1 db szárzeller
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db zöldpaprika
1 db karfiol
1 csokor petrezselyemzöldje
1 szál zellerzöld
2 teáskanál só
5 db Knorr marhaleveskocka
1 cső erős pirospaprika
20 szem feketebors
1 mokkáskanál őrölt bors
Grízgaluskához:
10 evőkanál búzadara
3 db tojás
2 teáskanálnyi olaj
2 mokkáskanál só
1 evőkanál friss petrezselyemzöldje
1 csipet bors
- See more at: http://www.receptvarazs.hu/receptek/recept/marhahus_leves_daragaluskaval#sthash.Qx9d25lm.dpuf
Az alaposan megmosott csontos húst 4 liter vízben feltesszük főni. 5 perc közepes forralás után szűrőkanállal leszedjük a habját, nagyon kis lángra állítjuk, hogy éppen csak lebegjen a teteje, és lefedjük. 4 órán át, vagy addig főzzük, amíg a hús könnyen el nem válik a csontról. Közben mihamarabb elkészítjük a daragaluskát, hogy legyen ideje megpuhulni a gríznek.
Mélyebb tálkában felverünk 3 egész tojást, jól elkeverjük a hozzávalókkal. Pár órán át, a leves elkészüléséig állni hagyjuk a hűtőszekrényben lefedve. Közben a levest a felforrás után 1 órával megsózzuk, leveskockával ízesítjük, beletesszük a vöröshagymát, fokhagymát, erős paprikát, szemes borsot.
3 óra múltán - karfiol nélkül - a megtisztított és megfelelően feldarabolt zöldségeket is hozzáadjuk, nagyobb lángra állítjuk, majd felforrás után ismét kicsire vesszük a hőt. Az utolsó félórában beletesszük a rózsákra szedett karfiolt is. Megkóstoljuk, esetleg még sóval ízesítjük. Ha már minden puha, továbbra is lefedve hagyjuk, félretesszük, és legalább 2 órán át pihentetjük, hogy összeérjenek az ízek.
Ezalatt felforralunk 1.5 l vizet, enyhén megsózzuk, kevés étolajat öntünk hozzá, majd gyermekkanállal hosszúkás galuskákat szaggatunk bele. Lefedjük, takaréklángon forraljuk, pár perc múlva megfordítjuk mindegyiket. Többször megismételjük a kevergetést. Kb. félóra alatt puhára fő, duplájára nő. Szűrőkanállal kiszedegetve lecsepegtetjük, felhasználásig félretesszük.
A marhaleves faggyús színét leszedjük, ha ügyesek vagyunk, akkor szalvétával 'derítjük'. Majd kivesszük a csontos húst, zöldségeket, tálra rendezzük. A levét átszűrjük, a galuskákat belehelyezve annyit melegítünk meg egyszerre, amennyi szükséges. Apróra vágott zöldekkel, frissen őrölt borssal, a szétnyomott erős paprikával ízesítjük. A felforrósított húsos csonttal, zöldséggel tálaljuk. Jó étvágyat kívánok! Készítette Nyersné Vajda Márta
- See more at: http://www.receptvarazs.hu/receptek/recept/marhahus_leves_daragaluskaval#sthash.Qx9d25lm.dpuf
A magyar konyha örökös klasszikusa marad a hagyományos készítésű húsleves. A velős csontos ’ököruszály’ után ez a marhaoldalasból, marhaszegyből vegyesen főzött marhaleves a legízesebb. Daragaluskából érdemes dupla adagot bekeverni, mert a maradék kifőzve nagyon jól bírja a mélyhűtést. Így legközelebb sok időt takaríthatunk meg. A fagyasztásnál rétegenként fóliával elválasztva helyezzük egymásra a levesbetétet. A marhacsont miatt szükséges a lassú, sokáig tartó főzés. Ha ebből is többet készítünk, a levét üresen lefagyasztva legközelebb erőlevesként is fel tudjuk használni. - See more at: http://www.receptvarazs.hu/receptek/recept/marhahus_leves_daragaluskaval#sthash.Qx9d25lm.dpuf
· Elkészítés: A babot és a csülköt előző este beáztatjuk. · Másnap a csülköt feltesszük főni, később, amikor a csülök már puhulni kezd, hozzáadjuk a babot, a babérlevelet, és tová...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vöröshagymát apróra felszeleteljük és egy fazékban üvegesre sütjük, majd hozzá adjuk az összenyomott fokhagymát, ezt pár percig még pirítjuk. A zöldségeket megpucoljuk és felkock...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sonkát két darabra vágjuk, és körülbelül 3 liter hideg vízben főni tesszük. Amikor felforrt, a tetejét lehabozzuk. Amikor a sonka megpuhult, kivesszük a levéből, és kockákra vágj...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűa gyümölcsöket a cukorral fahájjal feltesszük főni... a pudingot elkeverjük a tejföllel és annyi vizet adva hozzá hogy folyékony masszát kapjunk és ha a gyümölcsök már puhák hozz...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű