menu

Családireceptkönyv.hu

Marhahúsleves daragaluskával


Írta:

Elk. idő: 360 perc
Adag: 10 fő
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


2.5 kg marhaoldalas, marhaszegy leveshús
8 szál friss sárgarépa
4 szál petrezselyemgyökér
1 db közepes zellergumó
1 db nagyobb nyári karalábé
1 db szárzeller
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db zöldpaprika
1 db karfiol
1 csokor petrezselyemzöldje
1 szál zellerzöld
2 teáskanál só
5 db Knorr marhaleveskocka
1 cső erős pirospaprika
20 szem feketebors
1 mokkáskanál őrölt bors
Grízgaluskához:

10 evőkanál búzadara
3 db tojás
2 teáskanálnyi olaj
2 mokkáskanál só
1 evőkanál friss petrezselyemzöldje
1 csipet bors
- See more at: http://www.receptvarazs.hu/receptek/recept/marhahus_leves_daragaluskaval#sthash.Qx9d25lm.dpuf

Elkészítés:


Az alaposan megmosott csontos húst 4 liter vízben feltesszük főni. 5 perc közepes forralás után szűrőkanállal leszedjük a habját, nagyon kis lángra állítjuk, hogy éppen csak lebegjen a teteje, és lefedjük. 4 órán át, vagy addig főzzük, amíg a hús könnyen el nem válik a csontról. Közben mihamarabb elkészítjük a daragaluskát, hogy legyen ideje megpuhulni a gríznek.

Mélyebb tálkában felverünk 3 egész tojást, jól elkeverjük a hozzávalókkal. Pár órán át, a leves elkészüléséig állni hagyjuk a hűtőszekrényben lefedve. Közben a levest a felforrás után 1 órával megsózzuk, leveskockával ízesítjük, beletesszük a vöröshagymát, fokhagymát, erős paprikát, szemes borsot.

3 óra múltán - karfiol nélkül - a megtisztított és megfelelően feldarabolt zöldségeket is hozzáadjuk, nagyobb lángra állítjuk, majd felforrás után ismét kicsire vesszük a hőt. Az utolsó félórában beletesszük a rózsákra szedett karfiolt is. Megkóstoljuk, esetleg még sóval ízesítjük. Ha már minden puha, továbbra is lefedve hagyjuk, félretesszük, és legalább 2 órán át pihentetjük, hogy összeérjenek az ízek.

Ezalatt felforralunk 1.5 l vizet, enyhén megsózzuk, kevés étolajat öntünk hozzá, majd gyermekkanállal hosszúkás galuskákat szaggatunk bele. Lefedjük, takaréklángon forraljuk, pár perc múlva megfordítjuk mindegyiket. Többször megismételjük a kevergetést. Kb. félóra alatt puhára fő, duplájára nő. Szűrőkanállal kiszedegetve lecsepegtetjük, felhasználásig félretesszük.

A marhaleves faggyús színét leszedjük, ha ügyesek vagyunk, akkor szalvétával 'derítjük'. Majd kivesszük a csontos húst, zöldségeket, tálra rendezzük. A levét átszűrjük, a galuskákat belehelyezve annyit melegítünk meg egyszerre, amennyi szükséges. Apróra vágott zöldekkel, frissen őrölt borssal, a szétnyomott erős paprikával ízesítjük. A felforrósított húsos csonttal, zöldséggel tálaljuk. Jó étvágyat kívánok! Készítette Nyersné Vajda Márta

- See more at: http://www.receptvarazs.hu/receptek/recept/marhahus_leves_daragaluskaval#sthash.Qx9d25lm.dpuf

Trükkök, tippek, praktikák:


A magyar konyha örökös klasszikusa marad a hagyományos készítésű húsleves. A velős csontos ’ököruszály’ után ez a marhaoldalasból, marhaszegyből vegyesen főzött marhaleves a legízesebb. Daragaluskából érdemes dupla adagot bekeverni, mert a maradék kifőzve nagyon jól bírja a mélyhűtést. Így legközelebb sok időt takaríthatunk meg. A fagyasztásnál rétegenként fóliával elválasztva helyezzük egymásra a levesbetétet. A marhacsont miatt szükséges a lassú, sokáig tartó főzés. Ha ebből is többet készítünk, a levét üresen lefagyasztva legközelebb erőlevesként is fel tudjuk használni. - See more at: http://www.receptvarazs.hu/receptek/recept/marhahus_leves_daragaluskaval#sthash.Qx9d25lm.dpuf

Marhahúsleves daragaluskával

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Meleg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Írta: Tamás
Fertő-parti zöldségleves kapros húsgombóccal
Fertő-parti zöldségleves kapros húsgombóccal

1: A zöldségeket megtisztítjuk, és kockákra vágjuk. 2: A sárgarépát és petrezselymet kevés olajon átpirítjuk, hozzáadjuk a vöröshagyma felét, és üvegesre pároljuk. 3: Beleborítju...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Alföldi betyárgulyás
Alföldi betyárgulyás

A szalonnát felkockázzuk, és kisütjük. A zsírján megpirítjuk a nagyon apróra vágott hagymát, majd a kockára vágott húst átforgatjuk rajta, míg kifehéredik. Hozzákeverjük a piros...

Elkészítési idő: 80 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Grízgaluska
Grízgaluska

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Bab
Sütőtök krémleves
Sütőtök krémleves

A sütőtököt és a burgonyát hámozd meg és vágd kis kockákra! A hagymát és a fokhagymát felaprítod és a kókuszzsíros serpenyőben (kis sóval) kicsit megpirítod, majd rádobod a sütőtök...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk