Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Marhahúsleves daragaluskával


Írta:

Elk. idő: 360 perc
Adag: 10 fő
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


2.5 kg marhaoldalas, marhaszegy leveshús
8 szál friss sárgarépa
4 szál petrezselyemgyökér
1 db közepes zellergumó
1 db nagyobb nyári karalábé
1 db szárzeller
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db zöldpaprika
1 db karfiol
1 csokor petrezselyemzöldje
1 szál zellerzöld
2 teáskanál só
5 db Knorr marhaleveskocka
1 cső erős pirospaprika
20 szem feketebors
1 mokkáskanál őrölt bors
Grízgaluskához:

10 evőkanál búzadara
3 db tojás
2 teáskanálnyi olaj
2 mokkáskanál só
1 evőkanál friss petrezselyemzöldje
1 csipet bors
- See more at: http://www.receptvarazs.hu/receptek/recept/marhahus_leves_daragaluskaval#sthash.Qx9d25lm.dpuf

Elkészítés:


Az alaposan megmosott csontos húst 4 liter vízben feltesszük főni. 5 perc közepes forralás után szűrőkanállal leszedjük a habját, nagyon kis lángra állítjuk, hogy éppen csak lebegjen a teteje, és lefedjük. 4 órán át, vagy addig főzzük, amíg a hús könnyen el nem válik a csontról. Közben mihamarabb elkészítjük a daragaluskát, hogy legyen ideje megpuhulni a gríznek.

Mélyebb tálkában felverünk 3 egész tojást, jól elkeverjük a hozzávalókkal. Pár órán át, a leves elkészüléséig állni hagyjuk a hűtőszekrényben lefedve. Közben a levest a felforrás után 1 órával megsózzuk, leveskockával ízesítjük, beletesszük a vöröshagymát, fokhagymát, erős paprikát, szemes borsot.

3 óra múltán - karfiol nélkül - a megtisztított és megfelelően feldarabolt zöldségeket is hozzáadjuk, nagyobb lángra állítjuk, majd felforrás után ismét kicsire vesszük a hőt. Az utolsó félórában beletesszük a rózsákra szedett karfiolt is. Megkóstoljuk, esetleg még sóval ízesítjük. Ha már minden puha, továbbra is lefedve hagyjuk, félretesszük, és legalább 2 órán át pihentetjük, hogy összeérjenek az ízek.

Ezalatt felforralunk 1.5 l vizet, enyhén megsózzuk, kevés étolajat öntünk hozzá, majd gyermekkanállal hosszúkás galuskákat szaggatunk bele. Lefedjük, takaréklángon forraljuk, pár perc múlva megfordítjuk mindegyiket. Többször megismételjük a kevergetést. Kb. félóra alatt puhára fő, duplájára nő. Szűrőkanállal kiszedegetve lecsepegtetjük, felhasználásig félretesszük.

A marhaleves faggyús színét leszedjük, ha ügyesek vagyunk, akkor szalvétával 'derítjük'. Majd kivesszük a csontos húst, zöldségeket, tálra rendezzük. A levét átszűrjük, a galuskákat belehelyezve annyit melegítünk meg egyszerre, amennyi szükséges. Apróra vágott zöldekkel, frissen őrölt borssal, a szétnyomott erős paprikával ízesítjük. A felforrósított húsos csonttal, zöldséggel tálaljuk. Jó étvágyat kívánok! Készítette Nyersné Vajda Márta

- See more at: http://www.receptvarazs.hu/receptek/recept/marhahus_leves_daragaluskaval#sthash.Qx9d25lm.dpuf

Trükkök, tippek, praktikák:


A magyar konyha örökös klasszikusa marad a hagyományos készítésű húsleves. A velős csontos ’ököruszály’ után ez a marhaoldalasból, marhaszegyből vegyesen főzött marhaleves a legízesebb. Daragaluskából érdemes dupla adagot bekeverni, mert a maradék kifőzve nagyon jól bírja a mélyhűtést. Így legközelebb sok időt takaríthatunk meg. A fagyasztásnál rétegenként fóliával elválasztva helyezzük egymásra a levesbetétet. A marhacsont miatt szükséges a lassú, sokáig tartó főzés. Ha ebből is többet készítünk, a levét üresen lefagyasztva legközelebb erőlevesként is fel tudjuk használni. - See more at: http://www.receptvarazs.hu/receptek/recept/marhahus_leves_daragaluskaval#sthash.Qx9d25lm.dpuf

Marhahúsleves daragaluskával

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Meleg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Savanyú káposztás bableves
Savanyú káposztás bableves

A káposztát hideg vízben átmossuk, kicsavarjuk és kb. 2,5 liter vízben feltesszük főni. A kolbászt karikára, a tarját apró kockára vágjuk. A megtisztított sárgarépát vékonyra ka...

Elkészítési idő: 120 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Alexandra
Zellérkrémleves
Zellérkrémleves

Hagymát felaprítom, 1 e.k. vajon megpárolom, felkockázom a zellert, burgonyát, répát, hozzáteszem a hagymához és annyi vízzel feltöltöm, hogy ellepje, sózzuk. Beleteszem a fűszerek...

Elkészítési idő: 1,5 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veres
Kemencés fodros kel – 2 személyre
Kemencés fodros kel – 2 személyre

Fodros kel a konyhában Áztatással tisztítsuk. A szár és a levél bármilyen, kelkáposztával készült ételben hasznosítható. Színét hőkezelés után is megtartja. Fogyaszthatjuk nyers...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Tejfölös krumplileves
Tejfölös krumplileves

A krumplit megpucoljuk, megmossuk, kockára vágjuk. Egy fazékba tesszük annyi vizet öntsünk hozzá, hogy bőven ellepje (ez egyénre szabott ki milyen levesesen, illetve sűrűn szereti...

Elkészítési idő: 45
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk