3 db sárgarépa
2 db fehérrépa
1 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 kis db zeller
1 db póréhagyma (kisebb)
1 db burgonya (nagyobb)
0.5 csokor petrezselyem
2 db csirke felsőcomb (változtatható)
2 db csirke alsócomb (változtatható)
1 db leveskocka (tyúkhúsleves)
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
köménymag ízlés szerint
ételízesítő ízlés szerint (elhagyható)
2 ek napraforgó olaj
1.5 l víz (forró)
Tetszés szerint feldaraboljuk a megtisztított sárga- és fehérrépát, majd olajon addig dínszteljük, amíg az olaj át nem veszi a sárgarépa színét.
Ekkor felölntjük másfél liter forró (!) vízzel, és beledobjuk a kockát, majd még ízesítjük bőségesen.
Hozzáadjuk a zöldségeket, és elkezdjük forralni. Amikor kezd kialakulni az aranysárga szín, beletesszük a csirkét. (Vagy éppen, amiből a húslevest készítjük.)
Nagyjából fél óra után hozzáadjuk a fél csokor petrezselymet, még pedig felét egészben, felét apróra vágva. Így főzzük bugyogtatva (nem forralva!)erős 2 órán át. (Ha betegnek főzöm, akkor nem adok hozzá tésztát, amúgy természetesen cénametélt dukál bele.)
Mindent beleteszünk a csülöklébe és megfőzzük. Mostmár kb. fél -háromnegyed óra alatt megfő. Amikor még egészben vannak benne a felesborsó szemek, akkor kivesszük belőle a fehér r...
Elkészítési idő: 1 óraA bacon szeleteket az edényben, amiben készítjük majd a levest megpirítjuk, és papírtörlőre kiszedjük. A lilahagymát felaprítjuk, és a zsírban üvegesre pirítjuk. Ezután hozzáadjuk...
Elkészítési idő: 35 percSütőt előmelegítjük (190 fok, légkeverés). A fokhagymák felső részét kb. 1 cm vastagságban levágjuk, és a levágott felével felfelé belerakjuk őket egy alufóliába, öntünk rá egy k...
Elkészítési idő: 50 percElőző este két külön tálban, beáztatjuk langyos vízbe az átválogatott babot és a csülköt. Másnap annyi hideg vízben, hogy ellepje, feltesszük főni a csülköt, és csaknem puhára főzz...
Elkészítési idő: 2