1 kiló liszt
6 deci tej
3 deci olaj
5 deka élesztő
cukor
só
A cukor, illetve só mennyisége attól függ, hogy inkább édes, vagy inkább sós kalácsot szeretnénk, illetve, ha töltjük, édes vagy sós-e a töltelék.
Tehát ez egy univerzális tészta, amit dagasztás után háromnegyed órát pihentetve már lehet is tölteni.
Én most csak 3/4 adagot készítettem, tehát 75 deka liszt, 450 ml tej, 225 ml olaj és 4 deka friss élesztővel. Mivel sósat akartam, 1 csapott evőkanál sót és ugyanennyi cukrot tettem bele.
A kenyérsütőgépben dagasztottam, de akinek nincs, az a szokásos módon elkészítheti.
A megkelt tésztát kicsit átgyúrtam és 3 egyforma részre osztottam.
Az egyiket kerekre kinyújtottam, kb. fél centi vastagtagra, 8 cikkbe vágtam és a sajtos tejföllel megkentem, majd egyenként kiflinek feltekertem őket. (Tölteléknek 3 deci tejfölbe belekevertem 10 deka reszelt sajtot meg 1 tojást.)Tetejüket tojással megkentem és szzámmaggal megszórtam. Húsz perc kelesztés után 220 fokra előmelegített sütőben alsó-felső lángon megsütöttem.
A másik két tésztadarabot téglalap alakúra nyújtottam és a töltelékkel megkentem, majd bejgliszerűen felcsavartam. A továbbiakban a kiflikhez hasonló módon sütöttem.
Fázisok
A nyers tésztával jó volt dolgozni, kisülve pedig nagyon finom puha kalácsunk lett. Másnap is olyan volt, mintha akkor sült volna.
Az élesztőt langyos cukros tejben megfuttatjuk, majd az egészet jól összekavarjuk, kidagasztjuk. Letakarva meleg helyen 1/2 órát pihentetjük. Közben habosra kavarjuk a margarint a...
Elkészítési idő: 2-2,5 óra Nehézség: KönnyűMelegítsük elő a sütőt 160 fokra. Törjük fel a tojásokat és tegyük külön tálba a fehérjét és külön a sárgáját. Robotgépet használva kavarjuk ki a tojás sárgáját a cukorral, a vajja...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű