Készíthető bármilyen gyümölcsből (alma, szilva, birsalma, körte, őszibarack, stb.). A fényképen látható szilvából készült.
3 kg feldarabolt gyümölcshöz hozzáadunk 1 kg cukrot, 1 evőkanál citromsavat és 1 liter vizet. Ezt turmixgéppel pürésítjük, majd felforraljuk. Ha jól megrotyogtattuk, hozzáadunk 7 liter vizet és ezt is felforraljuk. Attól függően, hogy szeretnénk-e még dunsztolással bajlódni, vagy sem rakunk hozzá 1 kávéskanál Na-benzoátot. Ha rakunk hozzá tartósítószert, akkor már csak annyi a dolgunk, hogy forrón üvegekbe töltjük és esetleg száraz dunsztba helyezzük.
Nagyon finom és kiadós, mert ebből a mennyiségből több mint 10 liter rostos üdítőnk lesz.
Szükséged lesz egy befőttes üvegre és egy súlyra ami belefér az üvegbe is. Ne legyen túl nehéz, különben összetöri a virágokat. - frissen szedett több szirom rétegű cseresznye...
Elkészítési idő: 1 hét Nehézség: NehézElőször a megmosott birset és az almát magházától megtisztítva, a citromlével együtt vízben feltesszük főni: Közben hozzáadjuk a fűszereket: vaníliát,fahéjat,szegfűszeget,csillagá...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA meghámozott és kimagozott gyümölcsöt apróra feldaraboljuk vagy pürésítjük. A gyümölccsel összekeverjük a cukrot és a dzsemfixet és feltesszük főni. Felforraljuk és forrás után mé...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű