Készíthető bármilyen gyümölcsből (alma, szilva, birsalma, körte, őszibarack, stb.). A fényképen látható szilvából készült.
3 kg feldarabolt gyümölcshöz hozzáadunk 1 kg cukrot, 1 evőkanál citromsavat és 1 liter vizet. Ezt turmixgéppel pürésítjük, majd felforraljuk. Ha jól megrotyogtattuk, hozzáadunk 7 liter vizet és ezt is felforraljuk. Attól függően, hogy szeretnénk-e még dunsztolással bajlódni, vagy sem rakunk hozzá 1 kávéskanál Na-benzoátot. Ha rakunk hozzá tartósítószert, akkor már csak annyi a dolgunk, hogy forrón üvegekbe töltjük és esetleg száraz dunsztba helyezzük.
Nagyon finom és kiadós, mert ebből a mennyiségből több mint 10 liter rostos üdítőnk lesz.
A szilvákat kimagozom, ha kimagoztam, akkor egy nagy lyukú darálón ledarálom. Menetközben nem nagyon szabad kavargatni a lekvárt, mert attól oda fog égni. Éret szilvát használjunk....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz almát felkockázva felteszem főni, mehetnek bele a fűszerek és kevés cukor (nem kell sok, hagyjuk érvényesülni a gyümölcs ízét) . Mikor megfőtt, botmixerrel pürésítem, majd steri...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűMikor gyűjtsük a zöld diót? A zöld dió gyűjtési ideje az adott évtől függ, de általában június eleje-közepe tájára esik. A lényege, hogy a diók már minél nagyobbak legyenek, de a...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA tojásokat egy tálba ütjük és villával felverjük, majd hozzáadjuk a cukrot, a kukoricalisztet és a puha vajat, majd géppel jól kikeverjük. Amikor a massza összeállt, a legvégén fo...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű