1 kg sovány hús (comb, lapocka)
30 dkg zsírszalonna vagy csirkemell
1 dkg szép színű édes paprika
1 tk erős paprika (elmaradhat)
1 tk őrölt bors
3 gerezd fokhagyma
2 dkg só
A szalonnát 2×2 centis kockákra vágom és 2-3 percre lobogó forró vízbe teszem. Onnét kivéve szűrőkanállal leszűröm és hagyom kihűlni. A húst aprólyukú tárcsán ledarálom, majd összeturmixolom a zúzott fokhagymával, a fűszerekkel, pici hideg vízzel, a sóval és belekeverem a kihűlt szalonnakockákat. Vastag műbélbe (bármelyik bevásárlóközpontban van 10 cm-es) töltöm – vagy mint a képen is látható, a sonkaprésbe teszem – majd a végei elkötése után, egy órát abálom 80 – 90 fokos (épp csak gyöngyöző) vízben. Utána hideg vízbe téve, gyorsan kihűtöm. Ha nem bélbe töltjük, hanem formába, akkor sütőben, lehetőleg légkeveréssel kell hőkezeljük, nem meríthetjük vízbe. Egy ilyen vastagságú felvágottat 2 – 2,5 órán át kell 80 fokon aszaljunk, mert a levegőben lassabban melegszik át a közepe is. Hűtőben egy hétig áll el, vagy adagonként fóliába csomagolva kitűnően fagyasztható.
A diétás változathoz a megtisztított csirkemellet nagyobb kockákra vágom és megszórom kevés sóval, borssal. Ezek mennyiségét levonom a masszába kevert fűszerekéből, nehogy elsózzam. A szalonna helyett ezt keverem az alap masszába, minden más ugyanúgy készül. Arra számítani kell, hogy a csirkemelles változat egészen száraz, szinte semmi zsír sincs benne, ettől a szeletek könnyebben törnek. Érdemes kicsit több vízzel készíteni a masszát, vagy egy szelet szalonnát beledarálni.
A sertéscombot és a szalonnát csíkokra vágjuk. A gombát szeletekre, a hagymát apróra vágjuk. A paprikát és a paradicsomot felkockázzuk. A kipirított szalonnán megfonnyasztjuk a ha...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A legjobb sült hús agyagedényben készül, puha, ugyanakkor pirosra sült, átjárják az ízek. 2. Érdemes befűszerezni egy nappal előbb, só, bors, valamilyen fűszerkeverék, most...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítése: A csülköt megtisztítjuk kuktába tesszük ételízesítővel, fokhagymával, majdnem készre főzzük. Közben a burgonyát megtisztítjuk,négyfelé vagdaljuk, hagymát karikára v...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vöröshagymát megtisztítjuk, és finomra aprítjuk. A gombát megmossuk, apróra vágjuk. A fokhagymákat megtisztítjuk, kivesszük a közepét, összetörjük. Az olajon a vöröshagymát meg...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes