50 dkg finomliszt
2,5 dkg élesztő
2 ek. olaj
6 dkg cukor
csipet só
3 dl tej
1 db tojás
+ tölteléknek szilvalekvár
(de más sütésálló lekvár is lehet)
porcukor
Kelt tésztánál van aki a kézi kidolgozásra esküszik, bevallom én ebből a szempontból elég kényelmes vagyok. Ha már itt van a kenyérsütő gépem, s rendelkezik a megfelelő programmal, miért ne használnám ki. Így tehát a kenyérsütő üstjébe beleütöm a tojást, hozzákanalazom az olajat, belemérem a tejet. Utána mehet bele a liszt, a cukor, a csipet só és a végén a tetejére morzsolva az élesztő. Nálam a 8-as program jelenti a dagasztást és kelesztést, másfél órás lefutással. Utána a tésztát lisztezett munkafelületre teszem, finoma átgyúrom, majd kinyújtom tégla alakúra, kb fél centi vastagságban. Megpróbálok igazságosan 12 négyzetre vágni. Minden négyzetre teszek egy kanálnyi szilvalekvárt, a két szélét behajtom, majd feltekerem. Szilikonos sütőlapra egymás mellé sorakoztatom a buktákat úgy, hogy a hajtott részük legyen alul. Letakarom konyharuhával, hagyom még kelni 15 percet, aztán előmelegített sütőben közepes lángnál megsütöm. Én nem szoktam lekenni. Még melegen megszórom porcukorral.
A hozzávalókból könnyű tésztát dagasztunk, majd letakarva 1 órát kelesztetjük. Amíg kel a tészta 6 darab fél literes fém sörösdobozt betekerünk alufóliával. Amikor szépen megke...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesElőször a kovászt készítjük el. 0,5 dl langyos tejbe belekeverjük a 1 tk cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 2 ek. lisztet, összekeverjük, majd a tetejét is meghintjük 1...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejben felolvasztom a zsírt. Ha már nem túl meleg a tej, beleteszem a cukrot, majd az élesztőt belemorzsolom és hagyom felfutni. A liszthez hozzáadom a sót, majd hozzáöntöm a lis...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűÖsszegyúrjuk 10 percig pihentetjük. Megfonjuk hatos fonással, hogy szép magas legyen, majd egy kevés tojássárgáját pici vízzel elkeverünk, azzal lekenjük és 170 fokon 60 percig süt...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: Közepes