50 dkg finomliszt
2,5 dkg élesztő
2 ek. olaj
6 dkg cukor
csipet só
3 dl tej
1 db tojás
+ tölteléknek szilvalekvár
(de más sütésálló lekvár is lehet)
porcukor
Kelt tésztánál van aki a kézi kidolgozásra esküszik, bevallom én ebből a szempontból elég kényelmes vagyok. Ha már itt van a kenyérsütő gépem, s rendelkezik a megfelelő programmal, miért ne használnám ki. Így tehát a kenyérsütő üstjébe beleütöm a tojást, hozzákanalazom az olajat, belemérem a tejet. Utána mehet bele a liszt, a cukor, a csipet só és a végén a tetejére morzsolva az élesztő. Nálam a 8-as program jelenti a dagasztást és kelesztést, másfél órás lefutással. Utána a tésztát lisztezett munkafelületre teszem, finoma átgyúrom, majd kinyújtom tégla alakúra, kb fél centi vastagságban. Megpróbálok igazságosan 12 négyzetre vágni. Minden négyzetre teszek egy kanálnyi szilvalekvárt, a két szélét behajtom, majd feltekerem. Szilikonos sütőlapra egymás mellé sorakoztatom a buktákat úgy, hogy a hajtott részük legyen alul. Letakarom konyharuhával, hagyom még kelni 15 percet, aztán előmelegített sütőben közepes lángnál megsütöm. Én nem szoktam lekenni. Még melegen megszórom porcukorral.
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos vízben, tejben, barnacukorral. 5-6 perc elteltével beleszórjuk a fele lisztet, a tojást, a vaníliakivonatot, a sót és a vajat, majd dagasztani ke...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: KönnyűA kenyérsütő üstjébe belemérem először a tejet, az olajat, ráütöm a tojást, majd mehet hozzá a liszt, a cukor, a só és a tetejére a morzsolt élesztő. Beindítom a dagasztó programot...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA bejgliket tojás sárgájával megkenjük, hűvös helyen addig pihentetjük, míg az megszárad rajra , még egyszer átkenjük, sárgájával ismét hideg helyen pihentetjük mikor az is megszá...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA szobahőmérsékletű lisztet tálba szitáljuk. A tejet meglangyosítjuk, elmorzsoljuk benne az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, és felfuttatjuk. A vajat megolvasztjuk, a tojássárgák...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű