» 1 kg sütőtök
» 50 dkg cukor
» 2 citrom
» gyömbér
» szalicil
A lekvár elkészítéséhez érett tököt válasszunk. Hámozzuk meg, magozzuk ki ás vágjuk nagyon apró kockára. A tököt dolgozzuk össze a cukorral, a citromok kifacsart levével és ízlés szerint gyömbérrel. Pihentessük 12 órán át, hogy összeálljanak az ízek. Ezután elkezdjük hevíteni és takarékon addig pároljuk folyamatos kevergetés mellett, amíg besűrűsödik. Ha kész üvegekbe töltjük, mindegyikbe teszünk egy késhegynyi szalicilt, majd rögtön lezárjuk.
Mossuk meg a gyümölcsöket. A cseresznyét és a meggyet szárazzuk le és magozzuk ki. A rebarbarát vágjuk 1-2 centis darabokra. Pucolni nem kell! Tegyük egy nagy fazékba a fahéj rudak...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA paprikát meg mossuk és a csumákat, hibás részeket eltávolítjuk. Kevés vízben puhára pároljuk. Majd botmixerrel pürésítjük. Végül szitán átpasszírozzuk így a paprika héja fenn ma...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy nagyobb sütőtököt megfosztunk a héjától, a magoktól, és felkockázzuk. Mérjük le, a fenti adatok nekem 1,2 kg-hoz voltak elegendőek, de a főzés közben még alakíthattok az ízvilá...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAzért jó, ha sok cukorral készül, mert a cukor nemcsak a savat köti le a barackban, de tartósítja is, kevesebb szalicil kell hozzá. Forró vízzel öntsd le a barackot, tíz percig ál...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes