zöldbab
só
citromsav
A zöldbabot megmossuk, végeit levágjuk, ha szükséges, újra megmossuk, és egészben bő, forrásban lévő vízbe tesszük, s kb. 2-3 percig előfőzzük, majd lecsorgatjuk. (A babot nem szeleteljük, legfeljebb félbevágjuk, mert a sok vágási felület jelentősen növeli a tápanyag-, de főleg a vitaminveszteséget.) A főzőléből citromos, sós levet készítünk: 3 liter léhez 1 evőkanál sót és 1 evőkanál citromsavat adunk, és felforraljuk. Közben a babot üvegekbe töltjük - kb. az üvegek háromnegyedéig - majd a felöntő levet langyosan a babra öntjük. Az üvegeket csavaros fedővel lezárjuk. A hőkezeléshez nagyméretű edényt használunk, amelynek aljára tiszta konyharuhát vagy vastagabb papírt teszünk. Miután az üvegeket elhelyeztük, megtöltjük az edényt meleg vízzel (kétujjnyira lepje el az üvegeket). Az edényt lefedjük, és a vizet lassú, gyöngyöző forrásig melegítjük. Ezt a hőmérsékletet 20 percig tartjuk. A hőkezelés befejeztével a vízben hagyjuk az üvegeket, fedővel letakarjuk, és akkor szedjük ki őket, ha a víz már kihűlt.
zöldbab
só
citromsav
Elkészítés:
A zöldbabot megmossuk, végeit levágjuk, ha szükséges, újra megmossuk, és egészben bő, forrásban lévő vízbe tesszük, s kb. 2-3 percig előfőzzük, majd lecsorgatjuk. (A babot nem szeleteljük, legfeljebb félbevágjuk, mert a sok vágási felület jelentősen növeli a tápanyag-, de főleg a vitaminveszteséget.) A főzőléből citromos, sós levet készítünk: 3 liter léhez 1 evőkanál sót és 1 evőkanál citromsavat adunk, és felforraljuk. Közben a babot üvegekbe töltjük - kb. az üvegek háromnegyedéig - majd a felöntő levet langyosan a babra öntjük. Az üvegeket csavaros fedővel lezárjuk. A hőkezeléshez nagyméretű edényt használunk, amelynek aljára tiszta konyharuhát vagy vastagabb papírt teszünk. Miután az üvegeket elhelyeztük, megtöltjük az edényt meleg vízzel (kétujjnyira lepje el az üvegeket). Az edényt lefedjük, és a vizet lassú, gyöngyöző forrásig melegítjük. Ezt a hőmérsékletet 20 percig tartjuk. A hőkezelés befejeztével a vízben hagyjuk az üvegeket, fedővel letakarjuk, és akkor szedjük ki őket, ha a víz már kihűlt.
Hozzávalókat felaprítani, összefőzni, nátrium-benzoátot hozzákeverni, átpasszírozni, üvegbe önteni, szárazgőzbe tenni.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA zöldségeket megmossuk, lecsepegtetjük. A paprikákat hasábra, a paradicsomot cikkekre, a hagymát nagyobb kockákra vágjuk. Egy 15 literes nagy lábasba beletesszük a zsírt, felm...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA parikát megpucoljuk, felaprítjuk. (Zsebkendőket előkészíteni, ha csípős! Mi is törölgettük a könnyeinket.) Beledobáljuk a turmixba. Annyi olajat öntünk hozzá, hogy jól turmixol...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűFogj egy csinos, zárható üvegcsét majd öntsd bele a fehér rumot (a barna rum azért nem jó, mert azt karamellizált cukorral dúsítják), rakd hozzá a kókuszvirágcukrot (ez ugyan kompr...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű