zöldbab
só
citromsav
A zöldbabot megmossuk, végeit levágjuk, ha szükséges, újra megmossuk, és egészben bő, forrásban lévő vízbe tesszük, s kb. 2-3 percig előfőzzük, majd lecsorgatjuk. (A babot nem szeleteljük, legfeljebb félbevágjuk, mert a sok vágási felület jelentősen növeli a tápanyag-, de főleg a vitaminveszteséget.) A főzőléből citromos, sós levet készítünk: 3 liter léhez 1 evőkanál sót és 1 evőkanál citromsavat adunk, és felforraljuk. Közben a babot üvegekbe töltjük - kb. az üvegek háromnegyedéig - majd a felöntő levet langyosan a babra öntjük. Az üvegeket csavaros fedővel lezárjuk. A hőkezeléshez nagyméretű edényt használunk, amelynek aljára tiszta konyharuhát vagy vastagabb papírt teszünk. Miután az üvegeket elhelyeztük, megtöltjük az edényt meleg vízzel (kétujjnyira lepje el az üvegeket). Az edényt lefedjük, és a vizet lassú, gyöngyöző forrásig melegítjük. Ezt a hőmérsékletet 20 percig tartjuk. A hőkezelés befejeztével a vízben hagyjuk az üvegeket, fedővel letakarjuk, és akkor szedjük ki őket, ha a víz már kihűlt.
zöldbab
só
citromsav
Elkészítés:
A zöldbabot megmossuk, végeit levágjuk, ha szükséges, újra megmossuk, és egészben bő, forrásban lévő vízbe tesszük, s kb. 2-3 percig előfőzzük, majd lecsorgatjuk. (A babot nem szeleteljük, legfeljebb félbevágjuk, mert a sok vágási felület jelentősen növeli a tápanyag-, de főleg a vitaminveszteséget.) A főzőléből citromos, sós levet készítünk: 3 liter léhez 1 evőkanál sót és 1 evőkanál citromsavat adunk, és felforraljuk. Közben a babot üvegekbe töltjük - kb. az üvegek háromnegyedéig - majd a felöntő levet langyosan a babra öntjük. Az üvegeket csavaros fedővel lezárjuk. A hőkezeléshez nagyméretű edényt használunk, amelynek aljára tiszta konyharuhát vagy vastagabb papírt teszünk. Miután az üvegeket elhelyeztük, megtöltjük az edényt meleg vízzel (kétujjnyira lepje el az üvegeket). Az edényt lefedjük, és a vizet lassú, gyöngyöző forrásig melegítjük. Ezt a hőmérsékletet 20 percig tartjuk. A hőkezelés befejeztével a vízben hagyjuk az üvegeket, fedővel letakarjuk, és akkor szedjük ki őket, ha a víz már kihűlt.
Az almákat 5 percig, lefedve főzzük. Megkavarjuk és újabb 15 percig főzzük. Beletesszük a cukrot és újabb 5 percig forraljuk. Belekeverjük a 3 összetört aszpirint és még 5 pe...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA barackot megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk, a kiwit meghámozzuk és szeletekre vágjuk. A citromot alaposan megmossuk, majd héjastól kis kockákra daraboljuk. A gyümölcsöket egy na...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A barackot megmossuk, kimagvazzuk es félbevágjuk (nem kell meghámozni!) 2. A barackot az edénybe tesszük es turbó fokozaton 5 MP aprítjuk 3. A cukrot hozzáadjuk es megint 5...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyű.mindent frissen a kertből szedtem...4 sárgarépa ...1 zeller levelestől. ..3 petrezselyem ennek is pár levele...1 karalábé...2 paprika... 2 hagyma...2 cikk fokhagyma...lestyán levé...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű