60 dkg kenyérliszt
2 tk. só
2 ek. olaj
1 tk. cukor
2 dkg élesztő
kb. 3,5 dl víz
Egy szép füstölt csülök
A csülköt előző nap főzöm meg, majd a főzővízben hagyom kihűlni.
Másnap az élesztőt kevés langyos vízben a cukorral és 3-4 ek. liszttel elkeverem, a tetejét is megszórom liszttel, azaz kovászt készítek. Kb. 30 percig hagyom pihenni. Ezután a többi hozzávalóval rugalmas, hólyagos tésztát gyúrok. Kenyérsütőgéppel is lehet dagasztatni. Kelesztőtálban hagyom duplájára kelni.
Míg kel a tészta, a csülköt kicsontozom, bőrétől is megszabadítom.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítom, elfelezem. Mindkét tésztát cipóformára igazítom, majd egyesével kör alakúra nyújtom. Közepére halmozom a csülköt, majd a tésztaszéleket visszahajtom. Egy sütőpapírral bélelt tepsire ültetem őket (a hajtás kerüljön alulra) és hagyom, hogy ismét duplájára keljenek.
A sütőt előmelegítem 200 fokra. A megkelt cipókat vizes kézzel körbe simítom, így teszem be a forró sütőbe. Kb. 35-40 perc alatt készül el.
Lehet langyosan vagy hidegen is fogyasztani. Újhagyma, retek, paprika, lilahagyma, ecetes torma mindenképpen jár hozzá.
A pulykamellet jól megmosom, majd vékony, nem hosszú csíkokra vágom. A vöröshagymát közepes kockákra aprítom, a fokhagymát fokhagymanyomón átpréselem. Ezeket belerakom egy mély tál...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA karajszeleteket kicsit kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk és megkenjük mustárral. A vöröshagymákat megtisztítjuk, szeletekre vágjuk és karikákra szedjük. A hússzeleteket kevés olaj...
Elkészítési idő: 2ora Nehézség: KözepesA csülköket előző este megmostam, majd papír törlővel szárazra töröltem. 1 fej fokhagymát megpucpltam s fokhagymanyomón lenyomtam majd hozzá kevertem 1 ek sót, borsot, köményt s ez...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűkésőbb
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű