50 dkg durum fussili (bármilyen tészta, amit szívesen eszünk szósszal)
5 dl tejszín
2 citrom (kezeletlen héjú)
egy jó nagy marék reszelt parmezán (jó esetben, de mivel nem terveztem el előre, így edamit tettünk bele, mivel az volt itthon)
75 dkg kelbimbó
olivaolaj
só
kicsi bors
A tetejére:
2 evőkanál olaj
egy nagy marék dióbél
Először leszedtem a kelbimbók külső leveleit, csinosra vágtam az alját (az uram szerint torzsának hívják, de ő biológia tanár, én meg háziasszony vagyok), kettévágtam mindegyiket, és bedobáltam egy zacskóba. Löttyintettem rá egy kicsi olívaolajat, egy nagy csipet sót, őröltem rá borsot, majd jól összeráztam, és átpakoltam egy sütőpapírral kibélelet tepsire.
200 fokos sütőben 20 perc alatt lett aranyszínű.
Közben felforraltam a vizet, beleszórtam a tészát.
A felforrósított olajban kis idő alatt megpirítottam a diót, majd papírtörlőre szedtem.
Felforraltam a tejszín kétharmadát, belereszeltem a citromok héját, és kis ideig forraltam. Elzártam alatta a tüzet, beleöntöttem a maradék tejszínt, belenyomtam az egyik citrom levét, belekevertem a durvára reszelt sajtot, hozzátettem a sült kelbimbók felét.
Átöntöttem az egészet egy nagy tálba, rászedtem a főtt tésztát, összekevertem, rászórtam a maradék kelbimbót és a pirított diót.
A rizst jól átmossuk, majd lábasba tesszük és felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, feltesszük főni, beledobjuk a vajat, sót. Ha a vizet felszívta, a tejet hozzáöntjük...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojások fehérjét a cukrokkal kemény habbá verjük. A sárgáját a tejföllel és a sóval simára keverjük, majd óvatosan a fehérjébe forgatjuk. A lisztet a sütőporral elkeverjük...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűMártás: 1. A finomra vágott hagymát olajon megdinszteljük, majd hozzá adjuk az összezúzott fokhagymát. A lereszelt sárgarépát hozzáadjuk, majd egy pici vízzel felöntve fedő alatt...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesAz éleszttőtt langyos tejben felfuttatjuk, a lisztet a vajjal elmorzsoljuk, és a hozzávaló anyagokkal meggyúrjuk, jól kidolgozzuk. Egy tiszta asztal kendõt liszttel meghintünk, és...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: Könnyű