60 dkg liszt
3 dkg cukor
5 dkg élesztő
4 dl tej
3 evőkanál étolaj
3 db tojássárgája
csipet só + tojás a kenéshez
Hozzávalók a kakaós krémhez
25 dkg vaj
20 dkg porcukor
3 ek. cukrozatlan kakaópor
1 vaníliás cukor
A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tojások sárgáját, az étolajat, a sót, a tejben felfuttatott élesztőt, és géppel alaposan kidagasztjuk. Langyos helyen, kétszeresére kelesztjük.
Közben a puha vajat, a kakaót, és a cukrot összekeverjük.
Ha a tészta megkelt, 6 cipóra osztjuk (érdemes mérni). A cipókat vékonyra nyújtjuk (téglalapra) és megkenjük a kakaós vaj 1/6 részével. Feltekerjük mint a bejglit, majd szépen sorjában az összes tésztával így járunk el.
Ha készen vagyunk, hármasával összefonjuk a töltött részeket – 2 darab fonott kalácsot kell a végére kapnunk.
Kivajazott, magas falú tepsibe tesszük, fél órát pihentetjük, majd a tetejét tojással megkenjük. Újabb tíz perc pihentetés után előmelegített sütőben 180-as hőfokon pirosra sütjük. Édes kalács illat lengi be az egész lakást, miközben sül.
A 6 tojást külön választom. A sárgáját a cukorral, két kanál kávéval 15 percig kavarom/géppel/, és fokozatosan hozzákeverem a mascarponét. A tojásfehérjét habbá verem és óvatosan a...
Elkészítési idő: 30perc Nehézség: KönnyűA tojásfehérjéből kemény habot verünk, a cukrot is belekavarjuk. A diót, a szódabikarbónát és a lisztet összekavarjuk, a habhoz adjuk. Sütőpapírral bélelt 35/45 cm-es tepsibe simít...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűHa megvan a bögréd, szépen mérj ki mindent egy alkalmas tálba, amiben jól elférsz majd, hogy összedolgozd őket. Ha minden belekerült, keverd homogén masszává az egészet, majd végy...
Elkészítési idő: 25 perc Nehézség: NehézÖsszevágtam mindenféle itthon található gyümölcsöt nagyjából egyforma darabokra. Ebben most van szilva, alma, fekete szeder, alma, körte, birsalmasajt darabok. Kevertem hozá durvár...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű