1 kiló sima liszt
5 dkg friss élesztő
2 tojás sárgája
pici só
10 vagy 20 dkg mazsola, ki mennyire szereti,,,én minden tésztára 5 dekát szórtam,,
Kb. 6-7 deci tej
Kb. 20 dkg kristály cukor
10-15 dkg olvasztott disznó zsír, vagy olaj, vagy margarin
Az élesztőt felfuttatom langyos cukrozott tejbe, az átszitált liszthez hozzá adom a pici sót, felfuttatott élesztőt s tojások sárgaját és langyos tejjel bedagasztom,,,kalács tészta keménységű legyen. Meleg helyen kelesztem, mikor meg kelt a tészta kiöntöm a deszkára, négy fele osztom, átgyúrom s hagyom kelni. Mikor meg keltek a tészták egyenként elsodrom jó vékonyra, 5-6 mm, lekenem olvasztott zsírral vagy amit használsz bele zsiradékot, megszórom kristály cukorral és mazsolával. Összetekerem mint a rétest. Kettesével összefonom a tésztákot és bele teszem sütőpapírral bélelt tepsibe 38x28. Ugyan így készítem el a másik két tésztát. A tetejét bekenem zsírral és hagyom a tepsibe 20-30 percig kelni majd előmelegített sütőbe helyezem /200 fok/. Mikor kezd pirulni leveszem a hőfokot 180-ra és kb. 40 perc alatt készre sütöm. Mikor meg sült a tetejét megkenem vékonyan zsírral.
Finom, folszlós fonott kalács, én régebben zsírral sütöttem, lehet most váltok olajra vagy margarinre.
Jó étvágyat kívánok hozzá.
u.i. nem változtattam, zsírral sütöttem s finom, puha, foszlós kalács lett.
Csak receptet tudok írni Kedveseim ugyanis ezt a kalácsot már kb. 15 éve nem sütöttem, valahogy el maradt pedig egyszerű és finom,,,ezért nincs róla fotóm.,,már van fotóm mert meg sütöttem a mennyei finom fonott kalácsot:)
A langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 1 kis cukrot és felfuttatjuk. A keverőtálba tesszük a lisztet, cukrot, olvasztott margarint, a joghurtban elkevert tojást, csipe...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 1 kis cukorhelyettesítőt és felfuttatjuk. A keverőtálba tesszük a sütőlisztet, cukorhelyettesítőt, olvasztott margarint, a joghu...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézAz élesztőt kevés langyos, cukros tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval együtt tésztát készítünk. Kb. egy óra alatt duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát négy részre os...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA porcukrot keverjük alaposan össze a vaníliás cukorral, a tojással, a sóval, az olvasztott vajjal és a langyos tejjel, majd öntsük bele egy tálba. Ezután kanalazzuk rá a lisztet,...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű