• 50 dkg BL 80 liszt
• 2 ek. burg. pehely (elhagyható)
• 1,5 tk. só
• 0,5 dl olaj
• kb. 1,5 dl tej
• kb. 1,5 dl víz
• csipet cukor
• 2 dkg élesztő
Ez az egyszerűbb recept. Aki használ öregtésztát, annak természetesen azzal ajánlom ezt a péksüteményt is. 20-25 dkg öregtészta kell hozzá, de az élesztőt így csökkenteni kell 1-1,2 dkg-ra.
A receptben fele-fele arányban használtam tejet és vizet. Puhább, kicsit kalácsosabb bélzetet szerettem volna, úgy, hogy a ropogós külső megmaradjon. A szokásos módon kenyérsütőgép üstjébe készítettem az összes hozzávalót. A kenyértésztánál kicsit lágyabb, de nem ragacsos tésztát dagasztattam. A tejet érdemes óvatosan adagolni, géptől függ, mennyire lesz szükség. A bedagasztott tésztát kelesztőtálban óra alatt duplájára kelesztettem.
Ezután lisztezett felületre borítottam és kb. 100-110 g-os darabokra osztottam. (Vagy 10 egyforma darabba kell vágni) Gömbölyítettem őket, és letakarva hagytam 10 percig pihenni. Ezalatt a sikérszálak ismét rugalmassá válnak, így ismét jól nyújthatóak. Egyesével keskeny, hosszú csíkot nyújtottam belőlük, majd hosszában félbehajtottam őket. Kb. 6 cm szélesnek kell lennie. A csíkokat feltekertem, mint a beiglit.
Sütőpapírral bélelt tepsin kelesztettem ismét duplájára (kb. 45-50 perc), ez alatt a sütőt előmelegítettem 200 fokra. A megkelt bagettekre sajtot szórtam, alaposan lepermeteztem vízzel, így mentek a gőzös sütőbe.
Kb. 20 perc alatt sülnek ropogósra.
Az élesztőt fel futtatom a tejjel meg a cukorral aztán mindent jól össze dolgozok és fél órát pihen a hüttőbe utánna kb 1-cmre kinyujtom meg szórom reszelt sajtal a tetejét és ujny...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA kolbászt egy tálban összenyomkodjuk, simára keverjük a vajjal, tejföllel, a tojás sárgájával. Hozzáadjuk a lisztet, sütőport, reszelt sajtot, sót, pár tekerésnyi borsot és pirosp...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűTészta begyúrása: A lisztet az ecetet, sütőmargarint vagy olajat, sóval begyúrjuk, folyamatosan hideg vizet adagolva a tésztához, addig, amíg megfelelő állagú nem lesz. A begyúrt t...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes1. Egy tálban a lisztet, a sót és a Ramát összemorzsoljuk. 2. A közepébe beletesszük a tojások sárgáját, a tejfölt, és rámorzsoljuk az élesztőt is. 3. A tésztát ezután összegyúrj...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű