• 50 dkg BL 80 liszt
• 2 ek. burg. pehely (elhagyható)
• 1,5 tk. só
• 0,5 dl olaj
• kb. 1,5 dl tej
• kb. 1,5 dl víz
• csipet cukor
• 2 dkg élesztő
Ez az egyszerűbb recept. Aki használ öregtésztát, annak természetesen azzal ajánlom ezt a péksüteményt is. 20-25 dkg öregtészta kell hozzá, de az élesztőt így csökkenteni kell 1-1,2 dkg-ra.
A receptben fele-fele arányban használtam tejet és vizet. Puhább, kicsit kalácsosabb bélzetet szerettem volna, úgy, hogy a ropogós külső megmaradjon. A szokásos módon kenyérsütőgép üstjébe készítettem az összes hozzávalót. A kenyértésztánál kicsit lágyabb, de nem ragacsos tésztát dagasztattam. A tejet érdemes óvatosan adagolni, géptől függ, mennyire lesz szükség. A bedagasztott tésztát kelesztőtálban óra alatt duplájára kelesztettem.
Ezután lisztezett felületre borítottam és kb. 100-110 g-os darabokra osztottam. (Vagy 10 egyforma darabba kell vágni) Gömbölyítettem őket, és letakarva hagytam 10 percig pihenni. Ezalatt a sikérszálak ismét rugalmassá válnak, így ismét jól nyújthatóak. Egyesével keskeny, hosszú csíkot nyújtottam belőlük, majd hosszában félbehajtottam őket. Kb. 6 cm szélesnek kell lennie. A csíkokat feltekertem, mint a beiglit.
Sütőpapírral bélelt tepsin kelesztettem ismét duplájára (kb. 45-50 perc), ez alatt a sütőt előmelegítettem 200 fokra. A megkelt bagettekre sajtot szórtam, alaposan lepermeteztem vízzel, így mentek a gőzös sütőbe.
Kb. 20 perc alatt sülnek ropogósra.
A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd egy tálban összekeverjük a tészta hozzávalóival, bedagasztjuk és konyharuhával letakarva meleg helyen a duplájára kelesztjük. Meg...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesÖsszeállítom a tésztát 20-30 percig letakarva pihentetem. Vékonyra kinyújtom, megkenem felvert tojással és feltekerem mint a beiglit. Félbehajtom. 10 percig pihen, másfél ujjnyi...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: KönnyűA lisztet összekeverjük a sütőporral, sóval, elmorzsoljuk a vajjal, beletesszük a tojás sárgáit, a tejfölt és a sajtot. Jól összedolgozzuk. A tésztát kb. 3 mm vastagságúra kinyújt...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1.Krumplit megfőzzük, meghámozzuk, összetörjük, 1 tk. sóval és az olvasztott vaj felével összekeverjük. 2.Élesztő+cukor+langyos tej 3.Liszt+1 kiskanál sót elkeverjük, ebbe beleme...
Elkészítési idő: 4 óra Nehézség: Közepes