A klasszikus alaprecept:
1 tojás + 2dkg cukor + 2-2,5dkg liszt
Ebből szorzással tetszés szerinti mennyiséget számolhatunk.
Tortakarika (23 cm-es) alaprecept:
Tojás:7 db
Cukor:14 dkg
Liszt:15 dkg
Csokoládés tortakarika:
Tojás:7 db
Cukor:14 dkg
Liszt:12 dkg
Kakaópor:3 dkg
Diós tortakarika:
Tojás:7 db
Cukor:14 dkg
Liszt:12 dkg
Darált dió:3 dkg
A hozzáadott ízesítő anyag határozza meg a tészta jellegét. Mindig a kiindulási recept lisztmennyiségéből számoljuk le a hozzáadott ízesítő anyagot!
1. A fertőtlenített tojásokat kettéválasztjuk.
2. A lisztet megszitáljuk.
3. A sárgájákat a cukor 2/3 részével kihabosítjuk.
4. A tojásfehérjéket elkezdjük habbá verni. Amikor már majdnem felverődött, akkor hozzáadjuk a maradék 1/3 rész cukrot, és teljesen habbá verjük.
5. A tojásfehérjehab 1/3-ad részét fakanállal lassan hozzákeverjük a sárgájás habhoz, teljesen elkeverjük.
6. Utána a tojásfehérjehab maradék 2/3 részét is hozzákeverjük.
7. Az összekevert habba óvatosan beleforgatjuk a szitált lisztet.
A kész tésztát kikenhetjük lapnak vagy tehetjük tortaformába (23cm-es) is.
Ha tortaformába töltjük, mindig homorú alakúra húzzuk ki a tésztát, hogy a kész kisült piskóta egyenletes vastag legyen és mindenhol jól átsüljön.
Tortakarika150-160C’-on
Vékony lap160-180C’-on
Mindig 2 ütemben süssük a tortakarikát! Először 10-15 percig magasabb (160-170C’), azután alacsonyabb (150C’) hőmérsékleten, hogy jól átsüljön, de ne égjen meg.
A kisült tortakarika tetejét kézzel óvatosan megnyomkodva ellenőrizhetjük, hogy átsült-e a piskóta. A sületlen tésztának jellegzetes „zizegős” hangja van.
A sütőből kivett tortakarikát ráfordítjuk egy rácsra ami alulról szellőzik és azon hagyjuk kihűlni.
Ha lapot sütünk akkor vagy közvetlenül kenhetjük vajazott sütőlemezre, vagy sütőpapírra is.
Fontos!
1. Óvatosan forgassuk össze a habokat nehogy összetörjenek, mert akkor lapos lesz a piskóta.
2. Mindig jól keverjük el a lisztet hogy ne legyen „lisztcsomós” a végeredmény.
3. Figyeljünk a sütési hőfokokra, mert hideg sütőben lapos, szalonnás lesz, meleg sütőben viszont megég a tészta.
4. Az elkészült tésztát egyből tegyük a sütőbe, ne várjuk meg amíg összeesik.
5. A sütés első szakaszában ne nyitogassuk a sütőajtót, mert „megfázik”, összeesik a tészta.
Ízesítő anyagok:
kakaópor,
olajos magok ( dió, mogyoró, mandula, stb.)
citromhéj
kávé
fűszerek
só
stb.
--A tojássárgákat a cukorral és a kakaóval habosra keverjük. Belekeverjük a lisztet, majd óvatos mozdulatokkal a kemény habbá vert tojásfehérjét. --A masszát egy közepes méretű( ,...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: KözepesA liszthez adjuk a kakaóport, alaposan elkeverjük, és átszitáljuk. A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a porcukrot, tovább keverjük, egyesével hozzáadjuk a tojásokat, ezt i...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz egész tojásokat keverjük jó habosra a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd keverjük hozzá a kakaót is. A lisztet keverjük össze a sütőporral, majd szitáljuk hozzá a kakaós m...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1.) A hideg kutya elkészítéséhez gőz felett összeolvasztjuk a darabokra vágott kétféle csokoládét és a kókuszzsírt. A tojást robotgép segítségével krémesre keverjük a porcukorral,...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: Könnyű