- 2 nagy, érett banán (vagy 3 kicsi)
- ½ csésze olaj
- 1 csésze fehérbor
- 2 csésze liszt (legalább az egyik legyen teljes kíőrlésű)
- 1 csésze tört dió
- 1 zacskó sütőpor
- 1 csésze cukor (szerelmünk a nádcukor)
- 1 csipet só
- 1 kiskanál fahéj
1. Melegítsd elő a sütőt 185 fokra.
2. Dobd a banánokat a keverőtálba és villával törd össze őket, majd öntsd rá a fehérbort, az olajat a cukrot és a fahéjat. Kufircold össze a cuccot, majd tedd félre. Ha épp van otthon, dobj bele egy vaníliás cukrot is, az sosem árt.
3. A másik tálba szórd bele a kétféle lisztet, az apróra tört (de nem porrá darált) diót, a sütőport és a sót.
4. Most zuttyantsd a nedves összetevőket a száraz mellé, és kezd el kevergetni a tésztát, lassan emelgetve, különben összeesik. Olyasmi állagúnak kell lennie, mint egy sűrű főzeléknek. Ha túl száraz, locsold meg még egy kis borral.
5. A sütőpapírral béleld ki a sütőformát, és csurgasd bele a masszát. Lazán borítsd le egy sütőpapírral, nem kell széleket a tepsi alá tunkolni. Csak azért tesszük rá, hogy nehogy odakapjon a teteje.
6. Süsd 45-50 percig, és az utolsó 5 percre kapd le a tetejétől a papírt. Akkor jó, ha megkocogtatva kongó hangot ad, és ha beledöfsz egy fogpiszkálót, majd kihúzod, az viszonylag tisztán jön ki a sütiből.
7. Kész is vagy. Hagyd kicsit hűlni, majd az alsó sütőpapír kilógó füleinél fogva emeld ki és tedd rácsra hűlni, és óvatosan hámozd le róla a papírt. Én 2-3 kanál fehérborban felolvasztott, fél tábla étcsokival szoktam meglocsolni, ha már teljesen kihűlt, ezt pedig meghintem egy maréknyi tört dióval.
Mini muffinformában 15-18 perc
A lisztet összegyúrjuk a margarinnal, sóval és annyi tejföllel, amennyit felvesz. Kinyújtjuk kb. ujjnyi vastagra, megkenjük a sózott felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal....
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalóit összegyúrom, fóliába csomagolom, 30 percre hűtőbe teszem. Közben elkészítem a krémet. A túrót, a cukrot, a vaníliás cukrot, a citrom héját, a búzadarát jól ös...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűTojásokat szétválasztom. Fehérjét 3 ek. cukorral kemény habbá verem. Sárgáját 3 ek. cukorral habosra verem. Hozzáöntöm a fehérjéhez a sárgáját, óvatosan összekeverem, fokozatosan h...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA tésztához a tojások sárgáját kikeverjük a cukorral, a vízzel, majd hozzádolgozzuk a sütőporos lisztet és a kakaót. Közepes lángon (kb. 180 fok) kb. 20 percig süjüki. (A tepsi mér...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű