50 dkg finomliszt (finomliszt)
25 dkg margarin
20 dkg trappista sajt (reszelt)
2 teáskanál só
2 dl tej
1 db tojás (a kenéshez a tetejére)
5 teáskanál szezámmag (szóráshoz)
1. A hozzávalókat kimérjük, majd egy keverőtálban a lisztet összemorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a sajtot, a sót és a tejet. Összegyúrjuk, nyújtható állagú tésztát kell kapnunk (amennyiben túl ragacsos, akkor kis lisztet adunk hozzá).
2.Lisztezett deszkára borítjuk, és kb. fél cm-es vastagságúra nyújtjuk.
3.A tojást felverjük, majd megkenjük vele a tésztát. Ezután megszórjuk a szezámmaggal (vagy akár füstölt sajttal, stb.).
Derelye- vagy pizzavágóval kb. 1 cm x 8 cm-es csíkokra vágjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük (ne túl közel egymáshoz, mert megnőnek), előmelegített sütőben addig sütjük, amíg aranybarna nem lesz a teteje (kb. 15 perc, 180 fok, légkeverés)
A tésztát dagasztom, duplájára kelesztem, utána 3-5 mm vékonyra nyújtom. Megkenem olvasztott vajjal, megszórom bőven kakaó-porcukor keverékével. Feltekerem, két ujjnyi széles k...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KönnyűElkészítési idő: Nehézség: Könnyű
A lisztet,a sót összekeverjük.A langyos tejhez hozzáadjuk a cukrot és az élesztőt és felfuttatjuk.Összeelagyítjük a lisztes keverékkel és eldolgozzuk. 1 éjszakát phentetjük. Másna...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: KönnyűA piszránghoz A fokhagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk a rozmaringgal és kakukkfűvel együtt. A felaprított fűszereket sózzuk, borsozzuk, és összekeverjük a borral, valamint a...
Elkészítési idő: 80 perc Nehézség: Könnyű