menu

Családireceptkönyv.hu

gulyásleves


Írta:

Elk. idő: 3 óra
Adag: 6
Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


Hozzávalók / 6 személyre:
-1 kg marhalábszár egészben
-1 db nagy marha velőscsont (vagy sertés csülökcsont)
-zsír
-3 fej hagyma
-200 g sertészsír
-só, bors
-1 db paradicsom
-1 db paprika +1 erős paprika (ha csípősre szeretnénk)
-1 db zellerszár
-3 gerezd fokhagyma
-1 ½ - 2 l alaplé
-3 l víz
-1 tk őrölt kömény
-4-5 db krumpli
-3 db sárgarépa
-1 db kis zellergumó
-1 - 2 szál zellerzöld
A csipetkéhez:
-100 g liszt
-1 db tojás
-1 csipet só



Elkészítés:


A marhahúst és a csontokat alaposan sózzuk és borsozzuk, egy tepsire tesszük, majd egy kevés zsírt ( a legjobb a liba- vagy a kacsazsír, de persze a sertészsír is megfelel) dobunk közé és már irány is a 230 fokra előmelegített sütő, kb. 30 perc. Ha kész, kivesszük a sütőből és hagyjuk kicsit pihenni.

Közben az apróra vágott hagymát jó sok zsírban alacsony
hőfokon szépen megdinszteljük. Kb. fél óra alatt teljesen puha lesz a
hagyma és összeesik, ekkor mehet rá a pirospaprika: elkeverjük és rögtön ezután jön két merőkanálnyi alaplé/víz, majd a félbevágott paradicsom és a paprika (ezeknek a héját majd ki lehet könnyen szedni a levesből). Hozzáadjuk a zellerszárat és az aprított fokhagymát is.

Nagyobb kockákra vágjuk a húst és a pörköltalapra dobjuk, pár percig pirítjuk, majd a csontokat is hozzáadjuk, felöntjük az alaplével és a vízzel. Sózzuk és borsozzuk, és köménnyel ízesítjük. 3 órán át főzzük.

Az utolsó 1 órában mehet bele a felkockázott krumpli, répa, zeller és a zellerzöld is.
Közben előkészítjük a csipetkét. A lisztet a tojással és egy csipet
sóval ruganyos tésztává gyúrjuk, majd apróra csipkedjük. Az utolsó 10 percben beleszórjuk a csipetkét is a levesbe. Amint feljönnek a
leves felszínére még kb. 5 percig főzzük és kész is vagyunk.

gulyásleves

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Meleg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Domonkos
Diós cukkinileves
Diós cukkinileves

A cukkini belsejét kikaparjuk, felkarikázzuk. Forró vajon megfonnyasztjuk a hagymát, majd rádobjuk a cukkinit és megpirítjuk. Meghintjük cukorral, karamellizáljuk. Rálocsoljuk a b...

Elkészítési idő: 35 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Répaleves
Répaleves

A répát megtisztítjuk, megmossuk, és apróra reszeljük. A hagymát és a füstölt húst apró kockákra vágjuk. 100 gramm vaja felolvasztunk egy lábasban és megpirítjuk a hagymát. Hozzáad...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Imre
Gazpacho Barcelonából
Gazpacho Barcelonából

1. A paradicsomot meghámozzuk. Ha igazán jó, érett, illatos paradicsommal dolgozunk, könnyen lejön a héja egy éles kés segítségével. 2. Az uborkát szintén meghámozzuk, a hagymát...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Egyszerű grízgaluska leves
Egyszerű grízgaluska leves

Elkészítés: A darabolt zöldségeket a felhevített olajon dinsztelni kezdjük. Néhány perc után hozzáadjuk a vöröshagymát és a fokhagymát is, együtt dinszteljük röviden. Felengedjük k...

Elkészítési idő: 45 perc
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk