Családireceptkönyv.hu

gulyásleves


Írta:

Elk. idő: 3 óra
Adag: 6
Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


Hozzávalók / 6 személyre:
-1 kg marhalábszár egészben
-1 db nagy marha velőscsont (vagy sertés csülökcsont)
-zsír
-3 fej hagyma
-200 g sertészsír
-só, bors
-1 db paradicsom
-1 db paprika +1 erős paprika (ha csípősre szeretnénk)
-1 db zellerszár
-3 gerezd fokhagyma
-1 ½ - 2 l alaplé
-3 l víz
-1 tk őrölt kömény
-4-5 db krumpli
-3 db sárgarépa
-1 db kis zellergumó
-1 - 2 szál zellerzöld
A csipetkéhez:
-100 g liszt
-1 db tojás
-1 csipet só



Elkészítés:


A marhahúst és a csontokat alaposan sózzuk és borsozzuk, egy tepsire tesszük, majd egy kevés zsírt ( a legjobb a liba- vagy a kacsazsír, de persze a sertészsír is megfelel) dobunk közé és már irány is a 230 fokra előmelegített sütő, kb. 30 perc. Ha kész, kivesszük a sütőből és hagyjuk kicsit pihenni.

Közben az apróra vágott hagymát jó sok zsírban alacsony
hőfokon szépen megdinszteljük. Kb. fél óra alatt teljesen puha lesz a
hagyma és összeesik, ekkor mehet rá a pirospaprika: elkeverjük és rögtön ezután jön két merőkanálnyi alaplé/víz, majd a félbevágott paradicsom és a paprika (ezeknek a héját majd ki lehet könnyen szedni a levesből). Hozzáadjuk a zellerszárat és az aprított fokhagymát is.

Nagyobb kockákra vágjuk a húst és a pörköltalapra dobjuk, pár percig pirítjuk, majd a csontokat is hozzáadjuk, felöntjük az alaplével és a vízzel. Sózzuk és borsozzuk, és köménnyel ízesítjük. 3 órán át főzzük.

Az utolsó 1 órában mehet bele a felkockázott krumpli, répa, zeller és a zellerzöld is.
Közben előkészítjük a csipetkét. A lisztet a tojással és egy csipet
sóval ruganyos tésztává gyúrjuk, majd apróra csipkedjük. Az utolsó 10 percben beleszórjuk a csipetkét is a levesbe. Amint feljönnek a
leves felszínére még kb. 5 percig főzzük és kész is vagyunk.

gulyásleves

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Meleg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Tünde
Betyár zöldbableves
Betyár zöldbableves

A szalonnát apró kockára vágjuk, megpirítjuk, a pörcöt szűrőlapáttal kiemeljük, félretesszük. A szalonna zsírján üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát. Mehet rá a zöldbab, a k...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Ilona
Csontleves
Csontleves

csontokat hideg (!) sós vízben feltesszük főni néhány szem borssal. Mikor felforrt, a habot leszedjük róla. Főzhető sokáig, ugyanis a csont nem fő szét, és akkor jó, ha minél t...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Gulyás leves
Gulyás leves

A hagymát és a zöldségeket megtisztítjuk. A hagymát, a paradicsomot és a paprikát apró kockára, a zöldségeket pedig karikára vágjuk. A húsról levágjuk a nagyobb zsírréteget, majd...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: keria
Bableves füstölt csülökkel
Bableves füstölt csülökkel

A füstölt csülköt és a füstölt tarját érdemes kuktában elkészíteni, tehát együtt feltesszük főni 3 liter hidegvízbe. Ezalatt megtisztítjuk, feldaraboljuk a zöldségeket....

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk