8 db savanyított, érett káposzta levél
1/2 kg savanyított apró káposzta
70 dkg darált pulykacomb, vagy darált sertés dagadó
só, bors, őrölt kömény, pirospaprika
4 gerezd fokhagyma
1 tojás
pulykahúsos verzióhoz: 10 dkg füstölt szalonna
sertés dagadós változathoz: 1 db füstölt hús, vagy csont (pl. oldalas)
A darált húshoz add hozzá a fűszereket és a fokhagymát és a tojás sárgáját. A tojás fehérjét verd fel kemény habbá és tedd hozzá ezt is a darált húshoz, ezzel lazítjuk a töltelék állagát. Gyúrd jól össze a tölteléket.
A káposztalevélekből vágd kicsit vissza a torzsáját, amennyire tudod (de nem vágd ki!), hogy könnyebb legyen hajtogatni és több töltelék férjen bele.
Töltsd bele a káposztalevelekbe a tölteléket és tekerd fel őket.
Egy kis tekerési útmutató: fogd meg a káposztaleveleket fonákjukkal felfelé és egy gombócnyi darált húsos tölteléket rakj a káposztalevél tetejének középső részébe, majd a levél egyik oldalát hajtsd rá a gombócra, majd a levél tetejétől kezdve tekerd fel a levelet és a levél szabadon maradt részét nyomkodd bele, vissza a levélbe.
Töltsd meg az összes káposztalevelet.
Fogj egy olyan főzőedényt, amiben fel tudod állítani a töltött leveleket. És a következő sorrendben rétegezd a hozzávalókat:
1. Ha pulykahúsból készíted
A fele apró káposztát tedd az edény aljába. A szalonnát vágd fel vékonyabb csíkokra és a felét rakd rá az apró káposztára és utána tedd bele állítva a megtöltött káposztaleveleket is. Fedd be az egészet a megmaradt apró káposztával és a legfelülre pakold rá a megmaradt szalonna csíkokat is.
2. Ha sertés dagadóból készíted
A fele apró káposztát tedd az edény aljába és ráállítva a megtöltött káposztaleveleket is. Ezután tedd rá az oldalast is, legvégül a tetejére
Öntsd fel annyi vízzel (lehetőleg szűrttel), amennyi épp ellepi. mehet az apró káposzta megmaradt másik fele.
Forrald fel, majd utána vedd vissza kislángra és kb. 2-3 órán keresztül főzd meg.
All you do is peel whole potatoes, cut them all across, not too thin, and not all the way through, sprinkle with some salt, but not too much, the bacon is salty. Then fill with sma...
Elkészítési idő:A mazsolát kb. 1 óráig langyos vízben áztatjuk. A rizst jól megmossuk. A paradicsomot meghámozzuk és apróra vágjuk, a paprikát kimagvazzuk és felszeleteljük. A húslevest felfor...
Elkészítési idő: 1 óra 2 perc◾️A káposztát 4 részre vágjuk, a torzsát kiszedjük és sós vízben puhára főzzük. ◾️A hagymát felkockázzuk, megpirítjuk, fűszerezzük, majd hozzáadjuk a húst és megpároljuk. ◾️A r...
Elkészítési idő: 80 perc