8 db savanyított, érett káposzta levél
1/2 kg savanyított apró káposzta
70 dkg darált pulykacomb, vagy darált sertés dagadó
só, bors, őrölt kömény, pirospaprika
4 gerezd fokhagyma
1 tojás
pulykahúsos verzióhoz: 10 dkg füstölt szalonna
sertés dagadós változathoz: 1 db füstölt hús, vagy csont (pl. oldalas)
A darált húshoz add hozzá a fűszereket és a fokhagymát és a tojás sárgáját. A tojás fehérjét verd fel kemény habbá és tedd hozzá ezt is a darált húshoz, ezzel lazítjuk a töltelék állagát. Gyúrd jól össze a tölteléket.
A káposztalevélekből vágd kicsit vissza a torzsáját, amennyire tudod (de nem vágd ki!), hogy könnyebb legyen hajtogatni és több töltelék férjen bele.
Töltsd bele a káposztalevelekbe a tölteléket és tekerd fel őket.
Egy kis tekerési útmutató: fogd meg a káposztaleveleket fonákjukkal felfelé és egy gombócnyi darált húsos tölteléket rakj a káposztalevél tetejének középső részébe, majd a levél egyik oldalát hajtsd rá a gombócra, majd a levél tetejétől kezdve tekerd fel a levelet és a levél szabadon maradt részét nyomkodd bele, vissza a levélbe.
Töltsd meg az összes káposztalevelet.
Fogj egy olyan főzőedényt, amiben fel tudod állítani a töltött leveleket. És a következő sorrendben rétegezd a hozzávalókat:
1. Ha pulykahúsból készíted
A fele apró káposztát tedd az edény aljába. A szalonnát vágd fel vékonyabb csíkokra és a felét rakd rá az apró káposztára és utána tedd bele állítva a megtöltött káposztaleveleket is. Fedd be az egészet a megmaradt apró káposztával és a legfelülre pakold rá a megmaradt szalonna csíkokat is.
2. Ha sertés dagadóból készíted
A fele apró káposztát tedd az edény aljába és ráállítva a megtöltött káposztaleveleket is. Ezután tedd rá az oldalast is, legvégül a tetejére
Öntsd fel annyi vízzel (lehetőleg szűrttel), amennyi épp ellepi. mehet az apró káposzta megmaradt másik fele.
Forrald fel, majd utána vedd vissza kislángra és kb. 2-3 órán keresztül főzd meg.
hús+fokhagyma+fűszer-->párolom. tejszín+liszt+sajt+hagyma--összekeverem+hús+kukorica+tejszín--összefőzőm+p.paprika.
Elkészítési idő:1. A tésztát kifőzzük "al dente" állagúra. 2. A lisztet kikeverjük a tejszínnel, a reszelt fokhagymával, fűszerekkel, a krémsajttal, tojással, majd hozzáadjuk a vékony csíkok...
Elkészítési idő:A káposztafejről lehántom egyenként a leveleket, és a torzsarészt egészen vékonyra vágom, így a levél könnyen hajlítható lesz. A gerslit folyóvízzel átmosom, sem beáztatni, sem el...
Elkészítési idő: