menu

Családireceptkönyv.hu

Burgonyás kenyér


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


A kovászhoz:

1 kg kenyérliszt

6 dl tejsavó vagy víz

1 dkg élesztő vagy kovászmag



A kenyérhez:

1 kg kenyérliszt vagy 50 dkg kenyérliszt és 10 dkg rozsliszt

5 dkg só

2 dkg cukor

2 dkg zsír

25 dkg héjában sült burgonya

5 dl víz (amennyit a tészta felvesz)

Elkészítés:


Előző este elkészítjük a kovászt. A liszthez hozzáadjuk az élesztőt, a vizet vagy tejsavót és lágy kovászt készítünk, amit letakarva, langyos helyen (20-22 C fok) 8-12 órát hagyunk kelni.

Másnap hozzáadjuk az 1 kg kenyérlisztet, a sót, a cukrot, a zsírt. A héjában sült, megtisztított, langyosra hűlt burgonyát elég a kezünkkel összemorzsolni, mielőtt a többi hozzávalóhoz adjuk, mert akkor lesz igazán finom a kenyerünk, ha kicsit darabos marad benne krumpli. Ezután elkezdjük dagasztani a tésztát. Kis adagokban adjuk hozzá a langyos vizet, annyit amennyit a tészta felvesz (az, hogy mennyi vizet vesz fel a tészta a liszt minőségétől függ) és egy közepes keménységű tésztát dagasztunk. Letakarva langyos helyen 1 órát hagyjuk érni. Fél óra elteltével átgyúrjuk és megformázzuk. A fenti mennyiségből körülbelül egy 3 kilós kenyeret tudunk sütni, de nem kell a teljes mennyiséget egy kenyérnek elkészíteni. Osszuk kisebb cipókra, veknikre, majd letakarva körülbelül 2 és fél 3 órát kelesszük.

(Amikor a kenyeret elkezdjük bedagasztani, morzsolhatunk bele 3-4 dkg élesztőt, akkor elegendő 1 óra 20 perces kelesztés.)

Fontos, hogy mindig takarjuk le a tésztát, ne hagyjuk bebőrösödni. Mielőtt betennénk a kemencébe vagy a sütőbe, vizezzük meg a tetejét, és késsel kicsit vágjuk meg, hogy ne repedjen meg a sütés alatt.

Előmelegített 240 fokos kemencébe, vagy sütőbe tegyük és 220 fokon nagyjából 50 perc alatt fog megsülni. Jó ha tudjuk a sütőnket párásítani, mert akkor biztosan nem fog megrepedni a kenyerünk héja.

Burgonyás kenyér

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: lilia113
Igazi piskóta
Igazi piskóta

A sárgáját kikeverem cukorral majd hozzá adom vizet, lisztet, sütőport. (én szoktam bele tenni citrom,rum,vagy vérnarancs aromát picit vagy reszelek bele citrom vagy narancs héjat...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Boleró tészta
Boleró tészta

A tojásokat külön választjuk,a sárgájához hozzá keverjük a cukrot és jól elkeverjük.Beletenni a sütőporral elkevert lisztet és hozzáönteni az olajat és a tejet.Alaposan elkeverjük,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
1,Mézeskalács-2,Mézescsók!
1,Mézeskalács-2,Mézescsók!

1,A két tojást a cukorral és a szódabikarbónával nagyon habosra keverjük,majd beleöntjük a langyos mézet .a fűszereket és a lisztet. Jól kidolgozzuk és zsírral kikent kis tepsiben...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Tarka félholdak
Tarka félholdak

A vajat habosra keverjük a cukrokkal,tovább keverve bele ütjük egyenként a tojásokat. Jó habosra keverjük. A lisztet a sütőporral elkeverjük és hozzá keverjük a a citrom héjával...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk