A kovászhoz:
1 kg kenyérliszt
6 dl tejsavó vagy víz
1 dkg élesztő vagy kovászmag
A kenyérhez:
1 kg kenyérliszt vagy 50 dkg kenyérliszt és 10 dkg rozsliszt
5 dkg só
2 dkg cukor
2 dkg zsír
25 dkg héjában sült burgonya
5 dl víz (amennyit a tészta felvesz)
Előző este elkészítjük a kovászt. A liszthez hozzáadjuk az élesztőt, a vizet vagy tejsavót és lágy kovászt készítünk, amit letakarva, langyos helyen (20-22 C fok) 8-12 órát hagyunk kelni.
Másnap hozzáadjuk az 1 kg kenyérlisztet, a sót, a cukrot, a zsírt. A héjában sült, megtisztított, langyosra hűlt burgonyát elég a kezünkkel összemorzsolni, mielőtt a többi hozzávalóhoz adjuk, mert akkor lesz igazán finom a kenyerünk, ha kicsit darabos marad benne krumpli. Ezután elkezdjük dagasztani a tésztát. Kis adagokban adjuk hozzá a langyos vizet, annyit amennyit a tészta felvesz (az, hogy mennyi vizet vesz fel a tészta a liszt minőségétől függ) és egy közepes keménységű tésztát dagasztunk. Letakarva langyos helyen 1 órát hagyjuk érni. Fél óra elteltével átgyúrjuk és megformázzuk. A fenti mennyiségből körülbelül egy 3 kilós kenyeret tudunk sütni, de nem kell a teljes mennyiséget egy kenyérnek elkészíteni. Osszuk kisebb cipókra, veknikre, majd letakarva körülbelül 2 és fél 3 órát kelesszük.
(Amikor a kenyeret elkezdjük bedagasztani, morzsolhatunk bele 3-4 dkg élesztőt, akkor elegendő 1 óra 20 perces kelesztés.)
Fontos, hogy mindig takarjuk le a tésztát, ne hagyjuk bebőrösödni. Mielőtt betennénk a kemencébe vagy a sütőbe, vizezzük meg a tetejét, és késsel kicsit vágjuk meg, hogy ne repedjen meg a sütés alatt.
Előmelegített 240 fokos kemencébe, vagy sütőbe tegyük és 220 fokon nagyjából 50 perc alatt fog megsülni. Jó ha tudjuk a sütőnket párásítani, mert akkor biztosan nem fog megrepedni a kenyerünk héja.
Tojások sárgáját + cukrot+ kólát habosra keverjük -lisztet elvegyiíjük a sütőporral + kakaóporral -a két keveréket összevegyítjük -tojások fehérjét felverjük kemény habbá é...
Elkészítési idő: 30 Nehézség: KözepesA rizsből, tejből, cukorból tejberizst készítünk. Jó puhára főzzük, ha kész, hűlni hagyjuk. Közben a gyümölcsöket apró kockákra vágjuk, a mazsolát langyos vízbe áztassuk be. A tejs...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A lisztet a sütőporral elvegyítjük. 2. Hozzáadjuk a joghurtot, az olajat, a porcukrot és a tojásokat, majd fakanállal egyneművé dolgozzuk. 3. A banánt kis kockákra vágju...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat összegyúrom, kóstolom elég édes -e ,majd sodrófával kinyújtom kb 3-5 mm vastagságúra , tetszőleg szaggatóval szaggatom .Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe helyez...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű