Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Burgonyás kenyér


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


A kovászhoz:

1 kg kenyérliszt

6 dl tejsavó vagy víz

1 dkg élesztő vagy kovászmag



A kenyérhez:

1 kg kenyérliszt vagy 50 dkg kenyérliszt és 10 dkg rozsliszt

5 dkg só

2 dkg cukor

2 dkg zsír

25 dkg héjában sült burgonya

5 dl víz (amennyit a tészta felvesz)

Elkészítés:


Előző este elkészítjük a kovászt. A liszthez hozzáadjuk az élesztőt, a vizet vagy tejsavót és lágy kovászt készítünk, amit letakarva, langyos helyen (20-22 C fok) 8-12 órát hagyunk kelni.

Másnap hozzáadjuk az 1 kg kenyérlisztet, a sót, a cukrot, a zsírt. A héjában sült, megtisztított, langyosra hűlt burgonyát elég a kezünkkel összemorzsolni, mielőtt a többi hozzávalóhoz adjuk, mert akkor lesz igazán finom a kenyerünk, ha kicsit darabos marad benne krumpli. Ezután elkezdjük dagasztani a tésztát. Kis adagokban adjuk hozzá a langyos vizet, annyit amennyit a tészta felvesz (az, hogy mennyi vizet vesz fel a tészta a liszt minőségétől függ) és egy közepes keménységű tésztát dagasztunk. Letakarva langyos helyen 1 órát hagyjuk érni. Fél óra elteltével átgyúrjuk és megformázzuk. A fenti mennyiségből körülbelül egy 3 kilós kenyeret tudunk sütni, de nem kell a teljes mennyiséget egy kenyérnek elkészíteni. Osszuk kisebb cipókra, veknikre, majd letakarva körülbelül 2 és fél 3 órát kelesszük.

(Amikor a kenyeret elkezdjük bedagasztani, morzsolhatunk bele 3-4 dkg élesztőt, akkor elegendő 1 óra 20 perces kelesztés.)

Fontos, hogy mindig takarjuk le a tésztát, ne hagyjuk bebőrösödni. Mielőtt betennénk a kemencébe vagy a sütőbe, vizezzük meg a tetejét, és késsel kicsit vágjuk meg, hogy ne repedjen meg a sütés alatt.

Előmelegített 240 fokos kemencébe, vagy sütőbe tegyük és 220 fokon nagyjából 50 perc alatt fog megsülni. Jó ha tudjuk a sütőnket párásítani, mert akkor biztosan nem fog megrepedni a kenyerünk héja.

Burgonyás kenyér

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Almás pite golyó
Almás pite golyó

A reszelt almát a citromhéjjal, citromlével, fahéjjal, szegfűszeggel, cukorral és a vaníliás cukorral fedő alatt puhára pároljuk ha kihűlt, hozzáadjuk a darált kekszet és golyók...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Barackos leveles
Barackos leveles

A sütőt előmelegítjük 180°C-ra, előkészítünk egy nagyobbacska tepsit (20 × 30 cm) és sütőpapírral béleljük. A pudingporból és a tejből a kétféle cukor hozzáadásával sűrű krémet főz...

Elkészítési idő: 60
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Kriszta
Citromos túrós rózsa (Gabriella)
Citromos túrós rózsa (Gabriella)

Először a megmosott mazsolát beáztatjuk a 2 evőkanál tejbe, félretesszük. A tészta készítéséhez: kb. 1 dl tejben elkeverünk 1 evőkanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, simára k...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Pihe-puha diós süti (Rupáner)
Pihe-puha diós süti (Rupáner)

1. A sütőt kapcsoljuk be 180 fokra, alul-felül sütés programra. 2. A tojások fehérjét verjük kemény habbá. 3. A puha vajat keverjük össze a cukorral és a tojások sárgájával, majd...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk