menu

Családireceptkönyv.hu

Eszterházy torta


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


A tésztához

7 tojás

24 dkg őrölt mogyoró

20 dkg cukor


Vanília krém

2 tojássárgája

0,3 liter tej

8 dkg cukor

1 rúd vanília kikapart belseje

3,5 dkg étkezési keményítő

38 dkg vaj

5 dkg baracklekvár

Cukor fondant vagy fehércsokoládé bevonat

7 dkg vaj

15 dkg fehércsokoládé

Az alapanyagokat felolvasztjuk és bevonjuk vele a torta tetejét.

Díszítéshez

olvasztott étcsokoládé

Elkészítés:


A tojásokat szétválasztjuk és fehérjét felverjük habnak. Hozzáadjuk a cukrot és addig verjük, amíg jó kemény habot nem kapunk. Ekkor óvatosan kanalanként, beleforgatjuk az őrölt mogyorót és sütőpapíron, egyenként 5 db kerek lapot sütünk belőle. A lapokat 210-220 fokon, összesen 10-10 percig sütjük.

Ezután elkészítjük a vaníliakrémet. A tojások sárgáját a cukorral kikeverjük, hozzáadjuk vaníliarúd kikapart belsejét, a tejet és kis lángon felfőzzük. Ezután belekeverjük a keményítőt és amikor elkezd sűrűsödni, levesszük a tűzről. Egy tálban folyamatosan, addig keverjük, amíg kihűl. Ekkor adjuk hozzá a lágy vajat és azzal együtt jól kikeverjük.

Összeállítjuk a tortát. Célszerű egy keretet, vagy egy kerek tortaforma peremét használni. Alulra tesszük az egyik mogyorós tortalapot és vékonyan megkenjük a vanília krémmel. Ezután a második lap következik, és újabb réteg krém. (Nem baj, ha a lap eltörik, illesszük egymáshoz, a krémtől úgyis össze fog állni.) Miután az utolsó lapot is ráhelyeztük, vegyük le a keretet és a torta oldalát is vonjuk be a krémmel, majd szórjuk meg durvára darált mogyoróval. A tetején a legfelső tortalapra vékonyan sárgabarack lekvárt kenjünk és egyenletesen vonjuk be a cukorfondanttal. A fondant készitése otthon kicsit nehéz feladat, ezért fehércsokoládéból is készithetünk rá bevonatot, ami legalább annyira finom. A csokoládét a vajjal gőz fölött felolvasztjuk, kikeverjük és egyenletesen a torta tetejére simitjuk. Mikor a fehércsokoládé bevonat megszilárdult, kis sugárban, átlósan mintázva csorgassunk a tetejére az olvasztott étcsokoládéból.

Eszterházy torta

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Almás pite
Almás pite

Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit, tejföllel lazítható ha nagyon nem akar összeállni. A töltelékhez az almát vékony szeletekre vágjuk, ízlés szerinti cukorral és fűszerekkel megp...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Magdi mama
Sodrófás rétes
Sodrófás rétes

1. Részt kinyújtom 2mm vastagra. Rákenem a 2. Részt. Felcsavarom, 5 részre osztom. Frissen, vagy akár fagyasztva is használható. Bármilyen rétestöltelékhez!

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Zserbó
Zserbó

Tészta: Az élesztőt a langyos tejen összemorzsoljuk, befedjük és langyos helyen felfuttatjuk. A lisztet, a margarint, a felfuttatott élesztőt, a tojássárgákat, a cukrot, a rumot é...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Hókifli
Hókifli

Összekeverjük a lisztet a tejföllel, a margarinnal és a sóval (kb. egy kávéskanál). Lisztezett deszkán kinyújtjuk. Háromszög formákat vágunk ki a tésztából. A háromszögeket megke...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk