A tésztához
7 tojás
24 dkg őrölt mogyoró
20 dkg cukor
Vanília krém
2 tojássárgája
0,3 liter tej
8 dkg cukor
1 rúd vanília kikapart belseje
3,5 dkg étkezési keményítő
38 dkg vaj
5 dkg baracklekvár
Cukor fondant vagy fehércsokoládé bevonat
7 dkg vaj
15 dkg fehércsokoládé
Az alapanyagokat felolvasztjuk és bevonjuk vele a torta tetejét.
Díszítéshez
olvasztott étcsokoládé
A tojásokat szétválasztjuk és fehérjét felverjük habnak. Hozzáadjuk a cukrot és addig verjük, amíg jó kemény habot nem kapunk. Ekkor óvatosan kanalanként, beleforgatjuk az őrölt mogyorót és sütőpapíron, egyenként 5 db kerek lapot sütünk belőle. A lapokat 210-220 fokon, összesen 10-10 percig sütjük.
Ezután elkészítjük a vaníliakrémet. A tojások sárgáját a cukorral kikeverjük, hozzáadjuk vaníliarúd kikapart belsejét, a tejet és kis lángon felfőzzük. Ezután belekeverjük a keményítőt és amikor elkezd sűrűsödni, levesszük a tűzről. Egy tálban folyamatosan, addig keverjük, amíg kihűl. Ekkor adjuk hozzá a lágy vajat és azzal együtt jól kikeverjük.
Összeállítjuk a tortát. Célszerű egy keretet, vagy egy kerek tortaforma peremét használni. Alulra tesszük az egyik mogyorós tortalapot és vékonyan megkenjük a vanília krémmel. Ezután a második lap következik, és újabb réteg krém. (Nem baj, ha a lap eltörik, illesszük egymáshoz, a krémtől úgyis össze fog állni.) Miután az utolsó lapot is ráhelyeztük, vegyük le a keretet és a torta oldalát is vonjuk be a krémmel, majd szórjuk meg durvára darált mogyoróval. A tetején a legfelső tortalapra vékonyan sárgabarack lekvárt kenjünk és egyenletesen vonjuk be a cukorfondanttal. A fondant készitése otthon kicsit nehéz feladat, ezért fehércsokoládéból is készithetünk rá bevonatot, ami legalább annyira finom. A csokoládét a vajjal gőz fölött felolvasztjuk, kikeverjük és egyenletesen a torta tetejére simitjuk. Mikor a fehércsokoládé bevonat megszilárdult, kis sugárban, átlósan mintázva csorgassunk a tetejére az olvasztott étcsokoládéból.
A puha vajat habosra keverjük a vaníliás cukorral, kristálycukorral, hozzáadjuk a tojásokat és a gőz felett megolvasztott csokit. Végül mehet bele a liszt és sütőpapírral bélelt...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz almát nagy lyukú reszelőn lereszeljük, összekeverjük a cukorral és fahéjjal. Közben az omlós tésztához a lisztben elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliá...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA meghámozott almát lereszeljük, a vaníliát és a fahéjt hozzáadjuk. Egy lekapcsolható oldalú sütőformát kibélelünk sütőpapírral, vagy alufóliával és belesimítjuk az almát. A tojáso...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA cseresznyét magozzuk ki, majd alaposan csepegtessük le. --A tojások sárgáját keverjük habosra a porcukorral, és a vaníliás cukorral. - Ezután először állandó keverés mellett, a...
Elkészítési idő: 30 Nehézség: Közepes