1/2 kg liszt
2, 5 dkg élesztő
4 evőkanál cukor
egy csipetnyi só
7 dkg vaj
2 tojássárga
4-5 dl tej
vaníliás cukor
olaj a sütéshez
3 dl langyos tejjel, élesztővel, egy kanál cukorral, 3 kanál liszttel félsűrű kovászt készítünk.
A tojássárgáját a többi porcukorral elkavarjuk, és a kovászhoz adjuk. Keverés közben a langyos vajat, a maradék lisztet és annyi tejet adunk hozzá - amibe feloldottuk a sót -, hogy kalács sűrűségű legyen.
Fakanállal keverjük vagy géppel dagasztjuk.
A tetejét liszttel megszórjuk, letakarjuk és langyos helyen másfélszeresére kelesztjük.
Mikor megkelt lisztezett deszkára tesszük és 1,5 cm-es vastagságúra nyújtjuk.
Vizespohár nagyságú formával kiszaggatjuk és kevés lisztes deszkán még fél órát állni hagyjuk.
A fánkot középforró bő olajban sütjük.
Egyszerre csak annyit süssünk, amennyi kényelmesen elfér az edénybe, mert növekedni fog.
Egyszer forgassuk csak meg.
Kiszedés után vaníliás cukorral meghintjük és melegen tálaljuk.
A vaníliakrémhez a tojássárgáját nagyobb méretű tálban habosra keverjük a cukorral, a keményítővel, a vaníliával és 1 dl tejjel. A maradék tejet és a tejszínt felforraljuk, majd fo...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A mazsolát beáztatjuk a rumba, a sütőformát kikenjük vajjal, a sütőt pedig 160 fokra melegítjük. 2. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukorral, a vaníliás cukorral és...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA sütőt 180 fokra előmelegítettem. A forró sütőben kicsit megpirítottam a diót, majd amikor kihűlt késes aprítóban durvára daráltam. A formát vékonyan kiolajoztam, liszteztem. A ré...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A hozzávalókból tésztát gyúrunk. Négy részre osztjuk, kinyújtjuk és tepsi hátán sütjük. 2. A krémhez a kristálycukrot állandó keverés mellett megpirítjuk. (Nem karamellizálju...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz