1 kg liszt
½ kg áttört, héjában főtt burgonya
2-3 dkg só
2 g kristálycukor
3 dkg élesztő
4-5 dl tej, amennyit a tészta felvesz
olaj a sütéshez
A lisztbe beletesszük az áttört burgonyát és a sót. 2-3 evőkanál langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt a cukorral, és ezt is hozzáadjuk. A maradék langyos tejjel tésztát dagasztunk. A kenyértésztánál kicsit lágyabb tésztát kell kapnunk. Amikor már szép simára dagasztottuk, konyharuhával letakarva 30 percet kelesztjük. Ha szépen megkelt a tésztánk, nyújtódeszkára borítjuk és kicsit átgyúrjuk. Tenyérnyi darabokat tépünk belőle, amelyekből kis cipókat formázunk, majd a deszkán letakarva még 10 percet pihentetjük. Csak közvetlenül a sütés előtt formázzuk meg. A kezünkbe veszünk egy „cipót”, és körbe- körbe haladva, kifelé óvatosan húzogatjuk, klasszikus lángost nyújtunk belőle, amelynek a közepe egészen vékony, a széleinél pedig vastagabb. Bő, forró olajba téve, mindkét oldalát kisütjük, és papírtörlőn lecsepegtetjük.
A sütőtököt félbevágjuk és 180 fokos sütőben puhára sütjük. A lisztet a fűszerekkel, sóval, sütőporral összekeverjük. A sütőtökből kiveszünk 400 g puha, pürés részt és a liszthez a...
Elkészítési idő:A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd egy nagyobb és egy kisebb cipót formálunk belőle. A kizsírozott lisztezett őzgerincformát kibéleljük a nagyobb tésztával, beletesszük a töl...
Elkészítési idő:A margarint a sütőporos liszttel elmorzsolom utána összegyúrom a többi hozzávalóval.Addig pihentetem amíg a tölteléket előkészítem.Az almát megpucolom és uborkagyalun legyalulom,be...
Elkészítési idő: