Sütemény tésztája:
• 1 bögre liszt (1/3 része teljes kiőrlésű, 2/3 része fehér liszt
• 1 teáskanál szódabikarbóna vagy foszfátmentes sütőpor
• 1 evőkanál édesítő (kókuszvirág-cukor/gyümölcscukor/nyírfacukor, stb)
• 1 evőkanál karobpor vagy kakaópor
• ½ vanília belseje
• 2 evőkanál napraforgó olaj
• kb 1 bögre víz
Kókuszos krém:
• 1/2 liter rizstej (rizstejpor – gazdagon – és víz, vagy dobozos rizstej, vagy saját készítésű risztej)
• 10 dkg kókuszreszelék
• vanília belseje
• reszelt citromhéj
• 3-4 evőkanál édesítő (kókuszvirág-cukor/gyümölcscukor/nyírfacukor, stb)
• 2-3 evőkanál kukoricakeményítő
• 3 evőkanál lágy kókuszzsír
Először a száraz alapanyagokat keverjük össze (liszt, szódabikarbóna/sütőpor, édesítő, karob por, vanília belseje), annyi vizet öntünk hozzá, ami által piskóta-szerű tésztát kapunk. Ekkor keverünk még hozzá egy kevés olajat. Kb. 20 perc alatt készre sütjük. A megsült tésztát pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, az így kapott korongokat kettévágjuk, megtöltjük mindegyik korongot krémmel, kókuszba forgatjuk a szélét, majd karobos/kakaós csokiszószt kanalazunk a tetejére. Hidegen tároljuk néhány órát vagy egy éjszakát, majd fogyasztható is.
A krém elkészítése:
A rizstejet feltesszük főzni, és elkeverjük benne a lereszelt citrom héját, a kikapart vaníliát, a kókuszreszeléket és az édesítőt. A kukoricakeményítőt kb. ½ dl vízzel simára keverjük, és a rizstejhez keverjük folyamatos keverés közben. Miután besűrűsödött, mint a puding, levesszük, és langyosra hűtjük. Mielőtt kihűlne, beletesszük a kókuszzsírt. Egy kevés frissen facsart citromlevet is adhatunk hozzá.
125 g vajat kikavarunk 4 tojássárgájával, 1 kávéskanál cukorral, csipetnyi sóval, majd hozzákeverünk 6 kanál tejben feloldott 10 g élesztőt és 240 g lisztet. A tésztát jól kidolgoz...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A töltelékhez a tejet felforraljuk a cukorral (közben elkeverjük benne a cukrot). Amikor felforrt a tej, lentebb vesszük a lángot alatta és hozzáadjuk a búzadarát, mellyel 1-2...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAnnyi kanál gríz kell, ahány tányérral akarunk készíteni. A tejet felforraljuk, belerajkuk a grízt és a cukrot. Addig keverjük, amíg besűrűsödik.
Elkészítési idő: 20 perc Nehézség: KönnyűA tojásokat, vajat, joghurtot összekeverjük, bele a cukrot. Hozzáadjuk a száraz összetevőket, végül a narancs vagy citromlét. Vajazott-lisztezett formában 180 fokra előmelegített...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyű