1 kg liszt
1 ek. só
kb.: ½ liter víz, amennyit a liszt felvesz
1 ek. fagyos zsír
A tészta hozzávalóit jól összegyúrjuk, annyi vizet adunk a liszthez, hogy olyan állaga legyen a tésztának, mint, amit kifőzni szoktunk. Lisztezett nyújtódeszkán vékonyra nyújtjuk, majd akkora darabokat vágunk belőle, amekkora egy megfordított tepsi aljára fér. Majd elkezdjük egyesével kisütni a tésztát. Ezt tehetjük a sütőben, vagy a tűzhelyen, gázláng fölött. A tepsi aljára fektessünk rá egyet a felvágott tésztalapból és tegyük be az előmelegített sütőbe, és közepes lángon kezdjük el sütni. Amikor a tészta egy kicsit megpirult fordítsuk meg és a másik oldalát is süssük meg. Többször kell forgatni a lapokat, amíg megsülnek, de arra nagyon ügyeljünk, nehogy megégjenek.
Ha a gázláng fölé tesszük a megfordított tepsit és úgy sütjük meg a tésztát, akkor is csak közepes lángon tegyük, azért, hogy még véletlenül se égessük meg, vagy süssük túl a laskát. Természetesen, ebben az esetben is többször kell forgatni a tésztát, amíg jól átsül.
Amikor a lapok kihűltek, falevél nagyságúra tépkedjük és lobogó, sós vízzel leforrázzuk. Addig hagyjuk csak a vizet a tésztán, amíg egy kicsit megdagad, de figyeljünk rá, hogy ne ázzon szét.
Miután lecsepegtettük a tésztát egy tálba rétegezzük. A tészta rétegek közé tehetünk pirított hagymás zsírt, vagy tepertős zsírt, vagy zsírban pirított tejfölt.
A maradékot másnap egy kis zsíron melegítsük meg és ismét olyan lesz, mintha frissen készült volna!
♥ Káposzta: A káposztát lereszeljük, egy evőkanál sót szórunk rá, és állni hagyjuk kb. 10percig, amíg levet enged, és jó alaposan kinyomkodjuk, hogy száraz legyen. Egy nagyobb lába...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA csirkemelleket vékony csíkokra vágjuk és kevés olajon átsütjük, sózzuk, borsozzuk. Ezután 2-3 gerezd fokhagymát reszelünk hozzá, kb 1 púpos ek liszttel megszórjuk és felöntjük a...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűÖsszekeverni, szaggatni forró vízbe.
Elkészítési idő: 25 perc Nehézség: Közepes