http://aprosef.hu/toltott_kaposzta_recept
A rizshez
250 ml víz
só
150 g rizs - fehér (száraz)
A töltelékhez
500 g sertéslapocka (darált)
2 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
só
1 mokkáskanál feketebors (őrölt)
1 mokkáskanál köménymag (őrölt)
1 evőkanál fűszerpaprika
Tölteni
6 db savanyú káposzta levél (külső, nagyméretű levél, amit kettévághatunk)
A lábosba
étolaj
2 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál fűszerpaprika
1 szál kolbász (füstölt)
200 g oldalas (füstölt)
600 g savanyú káposzta
3 db babérlevél (friss, vagy szárított)
500 ml víz
Egy lábosban felforralunk 250 ml vizet. Enyhén sózzuk és beletesszük a rizs. Fedő alatt kis lángon készre pároljuk, majd ha elkészült kihűtjük.A káposztaleveleket hosszában félbevágjuk úgy, hogy a középső vastag eret kivágjuk belőle.A vágott savanyú káposztát, ha túl sós vagy túl savanyú, vízzel kiöblítjük és kinyomkodjuk, és késsel átvagdossuk.
A vöröshagymát finomra vágjuk, és kétfelé szedjük.A töltelékhez összekeverjük a húst, rizst, tojást, a vöröshagyma egyik felét, 1 gerezd zúzott fokhagymát, sót, borsot, köményt és 1 evőkanál pirospaprikát. A tölteléket jól összedolgozzuk.
Vizes kézzel a keverékből kis hengereket formázunk és a kiterített káposztalevelekre tesszük.A leveleket föltekerjük és a két végét jól benyomkodjuk.A füstölt húst és a kolbászt nagyobb darabokra vágjuk.
Egy lábosban, olajon vagy zsíron megfuttatjuk a vöröshagymát és a fokhagymát.Kb. 5 perc után levesszük a tűzről és megszórjuk a pirospaprikával.
Rátesszük a vágott káposzta egyik felét, erre tesszük a töltött káposztaleveleket, majd a füstölt húst és az oldalast, végül a vágott káposzta másik felét.Adunk hozzá 2-3 babérlevelet és felöntjük kb. fél liter vízzel.
Addig főzzük kis lángon, amíg a füstölt hús meg nem puhul. Főzés közben nem keverjük, legfeljebb a lábost kissé megmozgatjuk.
Legjobb, ha az elkészült töltött káposztát 1-2 napra a lábosban hagyjuk (hideg helyen) és tálalás előtt sütőben melegítjük fel. Ilyenkor kicsit megpirul ettől lesz igazán jó az íze. Tejföllel és friss ropogós házi kenyérrel tálaljuk!
♥ Tészta: A hozzávalókat előkészítjük, kimérjük, a robot üstjébe tesszük a lisztet, tojássárgát, vajat, porcukrot, csipet sót. Az élesztőt 2 dl tejben felfuttatjuk. A robot üstj...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA polenta elkészítése: Egy lábosban forraljunk 5 dl vizet, tegyünk bele egy kávéskanál sót és némi polentát. (Azért kell egy kevés polenta már az elején, hogy megússzuk a csomósod...
Elkészítési idő: 0,5 h Nehézség: KözepesElőször is melegítsd elő a sütőt 220 fokra. Készítsd elő a kacsamellet: tisztítsd meg ha szükséges (csak a színhús és a bőre maradjon), vágd be éles késsel a bőrét keresztbe, de v...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes1. A lisztből a cukorral, mandulával, citromhéjjal, vajjal és tojással sima tésztát gyúrunk. Fóliában hűvös helyen pihentetjük. 2. A sütőt 200 °C-ra (légkeverésesben 180 °C) meleg...
Elkészítési idő: 70 perc Nehézség: Könnyű