menu

Családireceptkönyv.hu

Afrikai harcsa tejszínes citromszósszal


Írta:

Elk. idő: 50 perc
Adag: 6 fő
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


A szószhoz
2 dl főzőtejszín
1 citromból nyert citromlé
1 citromból nyert citromhéj
1 dl citromlé
1 evőkanál finomliszt
2 ek olívaolaj
1 késhegynyi bors
0.5 db leveskocka
só ízlés szerint
A rizshez
2 bögre rizs
10 dkg mazsola
só ízlés szerint
1 késhegynyi curry por
1 késhegynyi bors
A halhoz
1 kg afrikai harcsa
só ízlés szerint
3 dl napraforgó olaj (sütéshez)

Elkészítés:


A halszeleteket enyhén besózzuk, és félretesszük. A rizs főzése közben egy másik edényben olajat melegítünk, hogy épp ellepje majd a halszeleteket, és amikor forró, finoman berakjuk az olajba a harcsaszeleteket, néha megforgatva omlósra sütjük. A forgatáshoz érdemes két széles fejű fakanalat használni, hogy a szeletet ne törjük össze, ha már omlós is lett. Meg-megforgatva érzésre sütjük addig, amíg a hús fehér nem lesz, és egy árnyalatnyit megpirul a felülete a szeleteknek. Kivesszük, csöpögtetős tálra helyezzük a szeleteket, - mire kész a sütés, a rizs is elkészül.
A citromszósz elkészítéséhez kis olívaolajon éppen, hogy csak megpirítunk egy kanál lisztet, majd felöntjük a tejszínnel, állandó kevergetés mellett csomómentesre keverjük, és lassan hozzáadjuk a citromlét is. Állandó kevergetés mellett a citromhéjat belereszeljük, és utána a félbevágott citrom levét még hozzátesszük úgy, hogy a magokat ne rakjuk bele - keserű mellékízt fog adni - viszont a citrom húsa legyen benne. A fél húsleveskockát, kis sót, borsot adunk hozzá és két kanál cukrot. Állandó keveréssel forrásig hagyjuk melegedni, majd tovább kavargatva 3-4 percig forraljuk, hogy sűrű krémet kapjunk. Ezt még felönthetjük kis tejszínnel - amúgy is kicsit be fog sűrűsödni.
A rizst egy kis olajon kuktában megkapatjuk, majd 2,5x annyi vízzel felöntjük, sózzuk, kis curryt és borsot adunk hozzá, és becsukjuk a kuktát. Amikor elkezd szuszogni a kukta, 11 percig kis lángon főzzük. Ha letelt a 11 perc, a kuktát hideg víz alatt lehűtjük, hogy kinyitható legyen, majd fakanállal megforgatjuk a rizst, hogy ne ragadjon össze, belekeverjük a mazsolát, és ezzel kész a köret is.
A tálalás előtt a szószt még átkeverhetjük kis tejszínnel, hogy krémes legyen, és megmelegítjük jó forróra.

Trükkök, tippek, praktikák:


Karácsonyi recept!

Afrikai harcsa tejszínes citromszósszal

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Ünnepi ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Csőben sült burgonya
Avatar Hargitai Judit Kedvelnék Avatar Szoleczki Zoltán Kedvelnék Avatar ZSUZSANNA Kedvelnék Avatar Ivett Kedvelnék
Csőben sült burgonya

1. A nem szétfővő fajta burgonyát meghámozzuk, megmossuk és uborkagyalun felszeleteljük. A fokhagymát meghámozzuk, félbevágjuk és kidörzsölünk vele egy tűzálló formát. 2. A sütő...

Elkészítési idő: 90 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Karácsonyi Fahéjas csillagok
Karácsonyi Fahéjas csillagok

2 tojásfehérjét kezdjünk el felverni egy csipet sóval. A hab legyen egészen kemény. Csak ezután adjuk hozzá az őrölt mandulát és fahéjat. Ennél a fázisnál már ne használjunk habver...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Írta: Tünde
Bárányhúsos tekercs levelestésztából
Bárányhúsos tekercs levelestésztából

Elkészítése: A felaprított vöröshagymát kevés vajon megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a húst és erősebb tűzön kifehérítjük. Sózzuk, borsozzuk, és ízlés szerint rozmaringgal ízesítjük,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Judit
Húsvéti sonka
Húsvéti sonka

FŐTT SONKA: Előkészítés: A hagyományos módon készült füstölt sonkát főzés előtt áztassuk be hideg vízbe pár órára, így a túlzott sómennyiség leázik. A gyors pácolt sonkát nem...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk