Hozzávalók a tésztához: (kb. 35x25 cm-es tepsihez)
- 35 dkg liszt
- 1 tojás
- 5 dkg kristálycukor
- 10 dkg margarin + 2 púpos evőkanál zsír
- 1 dl langyos tej
- 1 dkg élesztő
- csipet sütőpor
- csipet só
A töltelékhez:
- 15 dkg darált dió
- 15 dkg porcukor (ízlés szerint)
- 20 dkg sárgabaracklekvár
1. Az élesztőt langyos tejben egy csipet cukorral felfuttatom.
A lisztet a zsiradékkal elmorzsolom, hozzáöntöm a megkelt élesztőt a tejjel, a cukrot, a tojást, sót, a csipetnyi sütőport, és jól összedolgozom.
2. A tésztát 3 egyenlő részre osztom. Mindegyik lapot kinyújtom tepsi nagyságúra (ne érjen a tészta egészen a tepsi széléig, mert kelésnél és sütésnél egy nagyon picit még terjeszkedik).
Az alsó lapot feltekerem a nyújtófára, majd belehelyezem a tepsibe, megkenem a lekvár felével, és meghintem a porcukros darált dió keverékének felével. Ráhelyezem a másik kinyújtott tésztalapot, megkenem a maradék lekvárral, majd a maradék porcukros darált dióval.
Ráteszem a harmadik lapot úgy, hogy a széleket is betakarom vele.
A tésztát így kelesztem átlagos hőmérsékletnél 1 órán keresztül. Majd a tetejét itt-ott megszurkálom villával.
3. Előmelegített 180 fokon kb. 20 percig sütöm ( a sütési idő sütőfüggő - lényeg, hogy a teteje szép világos aranybarnára süljön).
4. A csokoládét gőz fölött megolvasztom, összekeverem 1-2 teáskanál olajjal és a kihűlt sütemény tetejére simítom.
Ha megdermedt a csoki, akkor hosszúkás szeletekre vágom.
Főzött csokimázzal finomabb
A hozzávalókat keverni. Formázható masszát kapunk, ha mégsem, nyugodtan sürithetjük liszttel és reszelékkel vagy higithatjuk olajjal és vizzel. Nem egy tojásos massza, de szépen fo...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet összekeverjük a sütőporral, a vaníliás cukorral, a sóval. Egy másik tálban a cukrot összekeverjük az olvasztott vajjal, a tojásokkal, a vaníliával, a citromhéjjakkal (szá...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElőször a cukrot kikeverjük a tojássárgájával, margarinnal, a lisztes sütőporral, tejföllel utoljára pedig a tojás fehérje felvert habját adjuk hozzá. Beleszórjuk a kimagozott megg...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűÖsszegyúrjuk a tészta hozzávalóit, nyújtjuk, szaggatjuk, 200 fokon megsütjük. Vigyázz! Gyorsan sül, nem kell sötétre sütni! Ha fényesre szeretnénk, akkor tejjel elkevert tojás sárg...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű