A tésztához:
•3 dl tej (langyos)
•5 dkg élesztő (morzsolva)
•3 db tojássárgája
•5 dkg vaj (vagy margarin)
•60 dkg finomliszt
•3 csapott ek cukor
•1 kk só (csapott )
A diós töltelékhez:
•15 dkg dió (darált)
•3 púpozott ek cukor
•0.5 dl tej
Az összeállításhoz:
•1 csapott ek cukrozatlan kakaópor
•0.5 dl tej
•5 dkg lekvár/ dzsem
A tetejére:
•1 db tojássárgája
•1 dl tej (nagyon meleg)
•1 ek cukor
•10 dkg csokoládé (olvasztott, elhagyható)
1.A kalácstészta hozzávalóit a fenti sorrendben beletesszük a kenyérsütő gépbe, és dagasztó/kelesztő programra állítjuk. (A kelés során túlnő a tartályon, lisztezett deszkára borítsuk ki, és takarjuk le. A hiányzó kelesztési időt várjuk meg.)
2.Ha kézzel állítjuk össze a tésztát min. 1 órát letakarva kell keleszteni.
3.A megkelt tésztát gyúrjuk át, és 3 egyenlő részre osszuk el.
4.Az egyik adag tésztát tegyük tálba, és szórjuk rá a kakaót. Apródonként adagolva annyi tejjel gyúrjuk át, hogy eredeti állagú tésztánk legyen.
5.A diót a cukorral összekeverjük, kevés tejjel csak a cukor olvadásáig összemelegítjük. Csak annyi tejet tegyünk hozzá, hogy krémszerű legyen. (Ha folyékony lett, zsemlemorzsával javíthatunk az állagán.)
6.Egyenként kinyújtjuk a tésztát kb. fél cm vastagra, és téglalap alakúra.
7.A kakaósat vékonyan megkenjük lekvárral bejgli módjára feltekerjük.
8.A sima adagokra a diós krémet rákenjük, feltekerjük.
9.Középre tesszük a kakaós tekercset, és összefonjuk úgy, hogy a hajtás alul legyen. A fonatunk két végét kicsit visszanyomjuk/dugjuk a tésztába.
10.Sütőpapírral (oldalát és végeit is) kibélelt kenyérsütőformába tesszük.
11.Lekenjük tojássárgájával, és előmelegített sütőben kb. 25-30 percig közepes hőfokon pirulásig sütjük.
12.Kivesszük, meleg cukros tejjel nagyon alaposan átkenjük, és további kb.10 percre visszatesszük.
13.Sütőpapír segítségével kiemeljük egy tálcára, és hagyjuk kihűlni.
14.Ha van kedvünk és felesleges csokink, gőz felett felolvasztjuk, és a félig kihűlt kalács kakaós részét lekenjük vele, és hagyjuk rádermedni.
•sütési hőfok: 200°C
A videóban dupla adag töltelék lett elkészítve a lenti leírásban 4 db bejglinek a pontos receptje található: 34:30 el is mondtam ezt csak a videó végét kevesen várják már meg. Nagy...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy tálban keverjük össze a lisztet, az élesztőport, a cukrot, adjuk hozzá a tojást, az olajat, a vizet és a sót is, gyúrjunk belőle rugalmas, sima tésztát (kb. 10 perc). Tegyük va...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet a dagasztógép üstjébe szitáljuk, a közepébe mélyedést készítünk. Beleöntjük a vizet, az élesztőt belemorzsoljuk, rászórunk egy kevés cukrot. Az ujjunkkal összekeverjük, k...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA lisztet dagasztótálba szitáljuk, közepébe mélyedést csinálunk és beletöltjük a langyos tejet meg a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni. Ezután hozzáadjuk a toj...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű