A tészta hozzávalói ( 6 db bejglihez )
90 dkg liszt
25 dkg margarin
12.5 dkg zsír
10 dkg porcukor
2.5 dkg élesztő
1 dkg só
2 db tojássárgája
és 1 dl hideg cukormentes főzőtejszín valamint kb. 2 dl hideg víz vagy amennyit felvesz a tészta gyúrás közben.
Mák vagy dió töltelék ( 6 db bejglihez )
85 dkg mák vagy dió, 50 dkg kristálycukor, 15 dkg zsemlemorzsa vagy kekszmorzsa
mazsola, őrölt fahéj, sok reszelt citromhéj, késhegynyi őrölt pirított szegfűszeg
0.5 liter víz
A tészta annyira legyen puha, hogy ha a gyúródeszkán a tenyereddel szétnyomod akkor feltekerhető legyen. A víz mennyiségét minden esetben a liszt minősége határozza meg!
Az élesztőt a lisztbe bele kell morzsolni, nem kell keleszteni. A tésztának keménynek kell lennie.
A tésztát az összeállítása és a kimérése után kb. 20 percre tegyük hűtőbe.
Kb. 20 * 25 cm-es téglalap alakúra kell nyújtani a tésztát.
Célszerű előző nap elkészíteni, betölteni a bejgliket és csak másnap reggel sütni!
A titkok : A tészta nyújtásánál sem a deszkát, sem a tésztát nem kell lisztezni. Délután mikor elkészül a bejgli akkor le kell kenni tojássárgájával, hagyni kell száradni, este le kell kenni tojásfehérjével. Éjszaka hűvös helyen de nem hűtőben kell tárolni. Ha meleg helyen van tárolva akkor túlkel.
Olyankor mikor ragacsos, nem nyújtható liszt nélkül a tészta, akkor gyúrni kell még hozzá lisztet! Nyugodtan hozzá lehet még dolgozni annyi lisztet, hogy nyújtható legyen!
Azért nem szabad lisztezett deszkán nyújtani, mert akkor nem lesz fényes a felülete a bejglinek!
Csak reggel szabad sütni! Akkor már nem kell újra megkenni semmivel, hanem hurkapálcikával megszurkálni középen a legaljáig a tésztának. Ez azért fontos, hogy a gőz ki tudjon belőle jönni. Légkeverős sütőben, középen, 180 fokon, 25-30-ig kell sütni.
A töltelék A vizet a cukorral jól fel kell forralni. És utána ráönteni a többi összekevert hozzávalókkal. Jól ki kell hűteni. Célszerű előző nap elkészíteni.
Tehát 6 db mákos vagy 6 db diós bejglihez. Ha 3-3 db szeretnénk készíteni akkor természetesen mákhoz vagy a dióhoz felezni kell a cukrot és zsemlemorzsát is.
A tölteléket vizes kézzel nyomkodva lehet legkönnyebben a tésztán eldolgozni.
A receptből 6 db fél kilós bejgli lesz.
A tésztából 6 db 27 dkg tésztának kell kijönnie. A tölteléknek ugyanannyi dkg -nak kell lennie mint a tésztának. Tehát egy 27 dkg-os tésztát 27 dkg töltelékkel kell megtölteni.
A burgonyát meghámozzuk, sós vízben megfőzzük, leszűrjük, összenyomjuk, langyosra hűtjük, majd összegyúrjuk a liszttel és a zsírral. A sütőt 220 fokra előmelegítjük. A tésztá...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűHa a tészta kiengedett ketté vágjuk. Kinyújtjuk az egyik tésztát egy 25*35 cm-es téglalapra, majd egy tepsi hátán szép pirosra sütjük, 180 fokon pár perc alatt. A másikat is kinyúj...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet elkeverjük a sütőporral, hozzáadjuk a cukrot, a tojást és a margarint. Sima tésztává gyúrjuk, és egy kis időre hideg helyre tesszük pihenni. Ezután 1 cm vastagra nyújtju...
Elkészítési idő: 80 perc Nehézség: KönnyűA 2 csomag pudingport 1 dl vízzel mix-fixben elkeverjük. Az almát 4 dl vízben a cukorral megpároljuk (10-15 perc). Ha puha, hozzákeverjük az oldott pudingot. Jól összekeverjük és a...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű