Családireceptkönyv.hu

Mézeskalács


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Tésztához:
- 65dkg finomliszt
- fél csomag mézeskalács fűszerkeverék
- fél citrom lereszelt héja
- 2 csapott teáskanál szódabikarbóna
- 3 egész tojás + 1 tojássárgája
- 10 dkg sütőmargarin
- 25 dkg méz
- 25 dkg porcukor

Cukormázhoz:
- 1 tojásfehérje
- 17-20 dkg porcukor
(opcionálisan pár csepp citromlé, hogy fényesebb legyen a máz)

Elkészítés:


A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk, majd 24 órára a hűtőben pihentetjük.

Mielőtt elkezdtem vele dolgozni, kisebb szeletekre vágtam, hogy a konyhában a meleg ne olvassza meg a vajat a tésztában, és így kisebb tésztaadagokkal tudtam dolgozni, amiket csak elő kellett kapnom a hűtőből.

Lisztes deszkán vékonyra nyújtjuk a tésztát, kb 3-4 mm-esre. Tudom, hogy rosszul hangzik, de a sütőben a szódabikarbónától megpuffadnak, és kb 5-6 mm-re feljönnek.
Ha ezzel megvagyunk, jöhet a kiszúrás. Kinek mihez van kedve! Én idén még egy Hegel arcképpel is megpróbálkoztam, szegény nagyon rusnya lett, nem érdemes apró részleteket belerakni, mert szétpüffed.

Ezeket utána sütőpapíros tepsibe tesszük, a tetejüket mi sosem tojásozzuk meg, hogy jobban ragadjon rájuk a máz, de aki szeretné, az kenje meg. A vékonyságuk miatt kb. 6 perc alatt 180 fokon megsütjük.

A kihűlt sütikre jöhet már a máz! Azért érdemes tojásfehérjével dolgozni, mert nem áztatja el a sütit, és akármilyen ételfestéket hozzá lehet petyegtetni, ha valaki színes mézeskalácsra vágyik. Mi a tavalyi borzasztó kék szín után ezt hanyagoltuk.
Ami fontos, hogy ne sajnáljuk a porcukrot. Mert ha sajnáljuk, szét fog csurogni minden vonal. Az ideális állag az, ha a massza annyira sűrű, hogy keverés közben csak nagyon lassan csorog vissza a helyére az edényben, valamint az ember már türelmetlen megvárni, ameddig a kanálról a java lejön, hanem inkább lenyalogatja róla. Ez kicsit ijesztően hangzik, de inkább kicsit sűrűbb legyen, mert a melegtől a kinyomózsákban úgyis kicsit megolvad a cukor és még folyósabb lesz a díszítés elkezdése után kb. 10 perccel.
Ezután kinyomózsákba töltjük, már akinek van. Én jobban szeretem az uzsonnászacskót, aminek a kimosásával nem kell pepecselni, csak kidobhatom a kukába. A zacskó egyik sarkába töltjük a sűrű masszát, majd a végére apró lyukat vágunk, és tökéletes a díszítőzsákunk.

Trükkök, tippek, praktikák:


Lezárt tetejű dobozban sokáig eláll.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Hatlapos 4 lapból
Hatlapos 4 lapból

A lisztet a zsírral és a cukorral elmorzsoljuk.A tejben a szalalkálit felfuttatjuk, és a liszthez adjuk rétestészta álagúra gyúrjuk, ha kell bele még tej adjunk hozzá. A tésztát ha...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Írta: Zsanett
Őzgerinc sütés nélkül
Őzgerinc sütés nélkül

Egy kisebb lábasban forrni teszünk vizet (kb. 2/3-ig). A piskóta kivételével a többi anyagot egy lábasba tesszük, és kevergetve a víz fölött 20 percig gőzöljük. Egy őzgerincformát...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Zebra kocka
Zebra kocka

A krémhez a lisztet simára keverem a tejjel, hozzáadom a kókuszreszelék felét és folyamatos keverés mellett sűrűre főzöm. Ha kihűlt ízesítem a cukorral és elkeverem a vajjal meg a...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Meggyes - Meggyes habos szelet
Meggyes - Meggyes habos szelet

1. A tészta hozzávalóiból márványos piskótát készítünk (az egyik felébe kakaóport keverünk, és felváltva kanalazzuk a tepsibe), megsütjük, majd félretesszük hűlni. 2. A krémhez...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk