Tésztához:
- 65dkg finomliszt
- fél csomag mézeskalács fűszerkeverék
- fél citrom lereszelt héja
- 2 csapott teáskanál szódabikarbóna
- 3 egész tojás + 1 tojássárgája
- 10 dkg sütőmargarin
- 25 dkg méz
- 25 dkg porcukor
Cukormázhoz:
- 1 tojásfehérje
- 17-20 dkg porcukor
(opcionálisan pár csepp citromlé, hogy fényesebb legyen a máz)
A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk, majd 24 órára a hűtőben pihentetjük.
Mielőtt elkezdtem vele dolgozni, kisebb szeletekre vágtam, hogy a konyhában a meleg ne olvassza meg a vajat a tésztában, és így kisebb tésztaadagokkal tudtam dolgozni, amiket csak elő kellett kapnom a hűtőből.
Lisztes deszkán vékonyra nyújtjuk a tésztát, kb 3-4 mm-esre. Tudom, hogy rosszul hangzik, de a sütőben a szódabikarbónától megpuffadnak, és kb 5-6 mm-re feljönnek.
Ha ezzel megvagyunk, jöhet a kiszúrás. Kinek mihez van kedve! Én idén még egy Hegel arcképpel is megpróbálkoztam, szegény nagyon rusnya lett, nem érdemes apró részleteket belerakni, mert szétpüffed.
Ezeket utána sütőpapíros tepsibe tesszük, a tetejüket mi sosem tojásozzuk meg, hogy jobban ragadjon rájuk a máz, de aki szeretné, az kenje meg. A vékonyságuk miatt kb. 6 perc alatt 180 fokon megsütjük.
A kihűlt sütikre jöhet már a máz! Azért érdemes tojásfehérjével dolgozni, mert nem áztatja el a sütit, és akármilyen ételfestéket hozzá lehet petyegtetni, ha valaki színes mézeskalácsra vágyik. Mi a tavalyi borzasztó kék szín után ezt hanyagoltuk.
Ami fontos, hogy ne sajnáljuk a porcukrot. Mert ha sajnáljuk, szét fog csurogni minden vonal. Az ideális állag az, ha a massza annyira sűrű, hogy keverés közben csak nagyon lassan csorog vissza a helyére az edényben, valamint az ember már türelmetlen megvárni, ameddig a kanálról a java lejön, hanem inkább lenyalogatja róla. Ez kicsit ijesztően hangzik, de inkább kicsit sűrűbb legyen, mert a melegtől a kinyomózsákban úgyis kicsit megolvad a cukor és még folyósabb lesz a díszítés elkezdése után kb. 10 perccel.
Ezután kinyomózsákba töltjük, már akinek van. Én jobban szeretem az uzsonnászacskót, aminek a kimosásával nem kell pepecselni, csak kidobhatom a kukába. A zacskó egyik sarkába töltjük a sűrű masszát, majd a végére apró lyukat vágunk, és tökéletes a díszítőzsákunk.
Lezárt tetejű dobozban sokáig eláll.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, zsírozott lisztezett tepsibe tesszük. A tölteléket összekavarjuk és kis halmokat teszünk a tészta tetejére. Jó étvágyat4 Tanácsok: Sütés...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojásfehérjét a robotgép habüstjébe öntjük,és bekapcsoljuk 3-as fokozatra.A cukrot adagoljuk keverés közben hozzá fokozatosan,és a citromlevet,meg a vanília kikapart magját,és a...
Elkészítési idő: 80 Nehézség: KözepesA lisztből, tojásból, sóból, tejből és az ásványvízből palacsintatésztát készítünk. Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük. A tetejére rászeleteljük az almát, majd megszórjuk a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojásokat verd fel és keverd hozzá a cukrot. Keverd hozzá a túrót. A liszthez keverd hozzá a sütőport, majd öntsd a túrós masszához és robotgéppel dolgozd össze. Tetszés sz...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz