30 dkg krumplipüré
60 dkg liszt
2 teáskanál só
1,5- 2 dl tej
3 dkg élesztő
10 dkg olvasztott vaj
a kenéshez: 3 evőkanál libazsír elkeverve 2 púpos evőkanál liszttel
tetejére: 1 tojás és szezámmag
Az élesztőt felfuttatom 1,5 dl langyos tejben egy csipet cukorral. A hozzávalókból puha tésztát dagasztok. Nekem kellett még hozzá tej, nagyjából fél dl, ezért írtam többet.
Egy tálban duplájára kelesztem a tésztát, majd kiborítom, és gyúrótábla nagyságúra nyújtom. Megkenem a liszttel kevert libazsírral és feltekerem, mint a bejglit. Letakarva hagyom 30 percig pihenni.
Kinyújtom ujjnyi vastagra a tésztát, lekenem felvert tojással, megszórom szezámmaggal és kockákra vágom, így nincs szabáshulladék, nem kell szórakozni vele.
Sütőpapíros tepsire teszem és előmelegített sütőben 210 fokon 15-20 perc alatt megsütöm.
Könnyű, leveles, ropogós a teteje és az alja, nagyon finom!
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd három cipóba osztjuk. 2. A cipókat vékonyra nyújtjuk, megkenjük a sajtos-vajas krémmel, majd feltekerjük. 3. Fagyasztóba tesszük egy kis...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt felfuttatjuk kevés langyos tejben. A kimért lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a margarint, a zsírt, a tojássárgákat, a reszelt sajtot, a tejfölt, sót, köménymagot, vég...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA mirelit tésztát kiolvasztjuk, lisztezett deszkán kinyújtjuk. 9 fele vágjuk, majd mindegyik négyzetbe belülre egy-egy négyzetet vágunk úgy, hogy véletlenül se vágjuk át a tésztát....
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA lisztet elkeverjük a sütőporral, a sóval, a fűszerkeverékkel. Összedolgozzuk a tojással, a vajjal, a tejföllel és a finomra reszelt sajttal. A tésztából kisebb diónyi golyókat so...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű