50 dkg liszt,
25 dkg zsír (vagy 30 dkg margarin),
20 dkg cukor,
pici só,
1 sütőpor,
1 tojás+1 sárgája,
fahéj, (és még egy kicsi cukor a meggyhez.),
meggy,
gríz
Az alapanyagokat összegyúrjuk,(ha nem akar összeállni, pici tejföllel vagy tejjel lehet segíteni...). 2 részre osztjuk a tésztát, 1/2 óráig pihentetjük. Az egyiket belesimítjuk a tepsibe, rászórjuk a kimagozott meggyet, grízt, a fahéjat, cukrot. Ráborítjuk-nyomkodjuk a másik lapot, villával megszúrkodjuk. Kb.20 percig sütjük. A tepsiben össze lehet
vágni, kicsit nehéz kiemelni, mert puha, omlós lesz.
Fél adag tészta elég a kapcsos tortaformára.Az alját negyed órát elő kell sütni, hogy ne ázzon el a gyümölcstől.
Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk. Lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, belerakjuk a sót, majd hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt és 1 dl tejfölt. Egy közepesen lágy...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűÉn az almát nem párolom, csak cukrozom, fahéjjal ízesítem, állni hagyom, majd jól kicsavarom. Az első tésztalapra zsemlemorzsát szórok, rásimítom a kinyomkodott almát, befedem a m...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA vízből és a cukorból kis lángon főzzünk szirupot. Pontosan 4 percig forraljuk. Vegyük le a tűzről és hűtsük le, a mennyisége ekkor kicsit több, mint 2,5 dl. Keverjük össze a na...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesAz almát reszeljük le egy nagyobb lyukú reszelőn, majd keverjük össze a porcukorral, a vaníliás cukorral, és hagyjuk állni, hogy levet engedjen. Amikor az alma már levet engedett,...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű