Hozzávalók
Hozzávalók 1 adag linzerhez:
200 g liszt
125 g vaj
50 g porcukor
1 tojás sárgája
Ízesíteni:
1.adag: 1 kk. friss levendula virágzat
2.adag: késkegynyi vaníliapor
3.adag: 1 ek. szemes mák
4.adag: 1 kk. fahéj
5.adag: 1 csapott ek. cukrozatlan kakaópor
Tölteni:
levendulás szederlekvár
meggylekvár
baracklekvár
nutella/mogyorókrém
Díszíteni ízlés szerint:
ét tortabevonó
fehér csokis tortabevonó
cukorgyöngy
mandula
kókuszreszelék
cukormáz (1 ek. víz 7-8 kk. porcukor)
Leírás
Leírás
A száraz hozzávalókat, kimérjük, 1. összekeverjük.
A hideg vajat kockára vágjuk, majd a többi anyaghoz adjuk a tojás sárgájával együtt. Szépen elmorzsoljuk, majd
a tésztánk fokozatosan össze fog állni. Egy nejlonba beletesszük, majd 30 percig a hűtőben pihentetjük.
2.
Én 5 adagot készítettem, az elsőt levendulával, a másodikat vaníliával, a harmadikat mákkal, a negyediket
fahéjjal, az ötödik adagot pedig kakaóval ízesítettem.
3.
Két sütőpapír között 3-4 mm vastagra nyújtjuk, szaggatjuk, egy lapos kés segítségével a tepsire tesszük és 180
fokos sütőben 8-10 perc alatt készre sütjük.
4.
Így jártam el mind az öt adag tésztával. Csak azt az adagot vegyük elő, amelyikkel dolgozunk, mert ha a vaj
nagyon meglágyul, akkor ragadni fog és nem tudjuk szépen kiszaggatni. Ha nagyon sokáig fogdossuk, akkor is
elolvad a vaj, megpuhul a tészta, ismét le kell hűteni. Nekem a kis cakkos szélű, kerek formával volt a
legkönnyebb dolgozni, az deformálódott a legkevésbé, könnyedén átemeltem a tepsire.
5.
6. Sütésnél vigyázni kell, hogy csak világosra süssük, könnyen megéghet.
7. A tepsin hagyjuk kihűlni, ahogy hűl, úgy szilárdul a tészta. (Amikor kisül és még forró, nagyon könnyen törik.)
Majd ízlés szerint töltjük, azaz két süteményt összeragasztunk lekvárral, nutellával, mogyorókrémmel, ki mivel
szereti.
8.
Végül díszítjük: olvasztott csokival vagy cukormázzal bevonjuk, megszórhatjuk olajos magvakkal,
díszítőcukorral, cukorgyönggyel, kókuszreszelékkel ízlés szerint.
9.
Megjegyzés
Levendulás linzer: 10 db nagy, kerek linzer sült, amiket levendulás szederlekvárral, illetve meggylekvárral töltöttem,
a felét csokival meglocsoltam és apró mandulaforgáccsal szórtam meg.
Vaníliás linzer: 12 db szív és 8 db csillag alakú sütemény készült. Barack és szederlekvárral töltöttem, a csillagok
tetejét olvasztott csokival locsoltam meg és apró cukorgyönggyel szórtam meg.
Mákos linzer: 31 db kész sütemény lett, barack és meggylekvárral töltöttem. Tálalásnál még porcukorral fogom
megszórni.
Fahéjas linzer: 10 db nutellával töltött csillag lett, 5 db-nak a tetejét olvasztott csokival és kókusszal díszítettem, a
másik ötre fehér csoki került. 12 db csillagot szimplán csak cukormázzal vontam be, tetejét cukorgyönggyel szórtam
meg.
Kakaós linzer: 28 db kész sütemény lett. Baracklevárral és meggylekvárral töltöttem, a felét olvasztott fehér csokival
locsoltam meg és 2-2 hópehely forma cukorka került rá.
A tortabevonó tudom hogy kicsit drágább, de könnyen és gyorsan használatra készen áll és mosogatni sem kell
utána. Forró vízbe kell tenni a tasakot, amikor megolvadt a csoki, már használhatjuk is. Pici lyukat kell vágni a zacskó
csücskére, és akkor szépen meg tudjuk vele locsolni az aprósüteményeket. Ha nem használjuk el az egészet (elég
sok van benne), akkor lehűlés után visszadermed, és csak simán eltesszük a következő használatig.
Recipe by mókuslekvár.hu at http://www.mokuslekvar.hu/egy-delutan-egy-tesztabol-10-sutemeny/
A tojásokat keverőgéppel felvertem, hozzáadtam a sót, tejet, szódavizet a liszttel váltakozva. -. Utolján az étolajat kevertem hozzá és csomómentesre kevertem. . A palacsintamass...
Elkészítési idő: 30 Nehézség: KönnyűA hozzávalókat felfőzzük, 2 e.k. lisztet keverünk bele és levesszük a tűzről. 50 dkg kekszet összetörünk 1 csomag mazsola, 10 dkg dió vagy kókusz, kis rum, vizes celofánba tesszük,...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA kiflit szélesebb szeletekre vágjuk és félrerakjuk. A recepthez öregebb, már nem friss kiflik is megfelelnek. 2. A tejet, cukrot, citromhéjat, mákot, tojások sárgáját egy habv...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA margarint és a kristálycukrot habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojássárgájákat, a vaníliás cukrot, a tejfölt, a sót, a reszelt citromhéjat, a szódabikarbónát meg a lisztet és simár...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű