85g barna rizsliszt
20g hajdinaliszt
1 tojás (kb. 60-65g-os, L méretű)
1-2 kk. víz
1 ek. só a főzővízbe
1. A liszteket egy kis tálban összekeverem, a közepébe ütöm a tojást, hozzáadom a vizet is, és villával átkeverem, amíg az egész egyformán morzsalékos lesz.
2. Kézzel átgyúrom, mintha hógolyót formáznék: összegyúrok egy maroknyi tésztát, és ehhez ragasztom a többit, amíg egy helyes kis gömböt kapok. Ha nagyon morzsolódik, tegyetek még hozzá egy kevés vizet, ha túl ragadós, kevés lisztet.
3. Két kis cipót formázok belőle és nedves konyharuhával letakarom, pár percig pihentetem.
4. Lisztezett vágódeszkán (erre a célra sima rizslisztet használok, mert takarékosabb) először tenyérrel kilapítom, majd sodrófával elég vékonyra nyújtom ahhoz, hogy 0-ás fokozaton át tudjam engedni a tésztagépen. A kis kinyújtott tésztagolyót akkora darabokra vágom, amivel könnyű dolgozni.
5. Minden fokozaton kétszer engedem át a tésztadarabot, és egyesével haladok a fokozatok között. Kilenc állása van a tésztagépnek, 0-ás a legvastagabb, és 4-esnél nem szoktam vékonyabbra nyújtani.
6. Ha már elég vékony a tésztám, szélesmetéltet vágok belőle. A tésztagép alá mindig odakészítek egy tányért, hogy a tésztát könnyen el tudjam vinni a főzővízig, nehogy összetörjem.
7. Bő sós vízben 3-5 percig szoktam csak főzni, a friss tészta gyorsan elkészül.
8. Ha megfőtt, leszűröm, hideg vízzel leöblítem, és kész is.
Ebből a mennyiség két tányér tészta lesz, 40g CH/adag szénhidráttartalommal.
A hozzávalókat összekeverem és bő forró olajba kanalazva kisütöm. Fahéjas porcukorba hempergetem vagy lekvárral tálalom.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tésztát bő, sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük. (Nem szükséges átöblíteni, így jobban rátapad a sajtkrém.) A sütőt előmelegítjük. A húsos tarját egész apró kock...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűVágjuk a szalonnát apró kockákra, majd pirítsuk meg saját zsírjában. Ezt követően vegyük le a lángról, és nyomjuk hozzá a fokhagymagerezdeket. Öntsük rá a tejszínt, a sajtot, sózzu...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat összegyúrjuk, majd 180 fokon elősütjük 15 perc alatt. Ezután rátesszük a feltétet és ropogósra sütjük
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű