Hozzávalók a tésztához :
60 dkg liszt, 5 dkg élesztő, 3 tojássárgája, 3 – 4 dl tej, 2 evőkanál étolaj, 3 kanál kristálycukor, csipet só
A krém elkészítése :
25 dkg margarin, 20 dkg porcukorral gépi habverővel keverjük ki, adjunk hozzá 2-3 evőkanál kakaóport, majd a 3 tojásfehérje felvert habját is.
A tészta elkészítése : az élesztőt kevés langyos tejjel futassuk fel, és a hozzávalókból dagasszunk egy lágy tésztát. Kb. fél órát kelesszük.
Ha a tésztánk megkelt osszuk el 6 felé, egyesével nyújtsuk ki őket vékonyra, téglalap alakúra, kenjük meg őket a kakaós krémmel, tekerjük fel, és 3 – 3 –at fonjuk össze. Helyezzük a kalácsokat zsírozott, lisztezett tepsibe. ( kb. 37 * 25 cm ) Pár percet még a tepsiben is keleszthetjük. Sütés előtt kenjük le tojással, majd sütés közben még egyszer átkenhetjük.
Előmelegített sütőben, 180 fokon süssük kb. 10 percig, majd takarékon további kb. 25 percig.
Fahéjjal is elkészíthető.
A tejet langyosítsuk meg és adjunk hozzá egy mokkáskanálnyi édesítőszert, majd morzsoljuk bele az élesztőt. Ha az élesztő „felfutott”, akkor keverjük össze a lisztet, az édesítősz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítés: A lisztet, a cukrot, és a sütőport összekeverjük. Majd egy 30x40 cm-es tepsit kikenünk vajjal, és a lisztes keverék feléve meghintjük. A vajat ketté vesszük, és a fel...
Elkészítési idő: 1 üra Nehézség: KönnyűA langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt (ha porélesztőt használunk, azt a liszthez adjuk közvetlenül), egy teáskanál cukorral elkeverjük és félretesszük, hogy felfusson. Addig a lis...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű8-10 gombócra osztjuk, kerek lapokat sodrunk, rádlival 8 részre vágjuk, majd töltjük, felcsavarjuk, kiflire formázzuk. ( diós, mákos, szilvalekváros, gesztenyés, mogyorókrémes, s...
Elkészítési idő: 1 Nehézség: Könnyű