menu

Családireceptkönyv.hu

325. Klára kenyér


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


3,5 dl víz
2,5 dkg élesztő
45 dkg finomliszt
20 dkg kenyérliszt
1 ek sikér v. csipet aszkorbinsav
10 g só
3 dkg vaj

Elkészítés:


A hozzávalókból rugalmas tésztát dagasztani. 25 percig kelesztés,
átmozgatni,20 perc kelesztés. Cipót formázni, 8 literes jénaiba,
zsírpapír. Duplájára keleszteni kb. 40 perc. Közben a sütőt előmelegíteni
230 fokra. Ha megkelt bevágni, lespriccelni, a jénai tetejét is.
230 fokon sül 15 percet, majd 200 fokon
25 percig sütni.Tető le és még sütni 10-15 percig.
A formázáskor nem kell liszt.

Ha pataki tálba sül,papír, hideg sütőbe kezdeni.A tálat nem kell áztatni.
250 fok 55 perc majd 200 fok 10 perc

Trükkök, tippek, praktikák:


Hozzávalók: 2,5 dl-es csésze, 3 csésze BL 80-as liszt (fehérkenyérnek való liszt), 1,5 csésze víz, kicsit kevesebb, mint fél tk szárított élseztő, 1,5 tk só

1. liszthez keverem a sót és az élesztőt, jól elkeverem őket (mivel többet nem nagyon kell keverni)
2. Hozzáöntöm a vizet, elkeverem (3-4 fordulat), 12 órát kelesztem (célszerű este elkészíteni). Az állaga nokedli tésztához hasonlóan folyós, ne gyúrható tésztára számítsunk!
3. 12 óra múlva, kovász-szerű massza lesz belőle, kiöntöm a tálból, áthajtogatom, mindkét oldalát belisztezem, letakarom konyharuhával és 30 perig pihentetem
4. A sütőt 250 fokra felmelegítem, egy fedeles, ovális alakú jénai edényt előmelegítek a sütőben
5. A fél óra elteltével a tésztát az előmelegített tálba, majd a sütőbe teszem. Lefedve 30 percig sütöm, majd fedő nélkül 20-25 percig.

325. Klára kenyér

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kenyerek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Sonkás kenyér
Sonkás kenyér

1. Az élesztőt 1 dl langyos, cukros tejben 10-15 percig kelesztjük. 2. Az átszitált langyos lisztet, az olvasztott vajat, a sót és a megkelt élesztőt a maradék tejjel közepesen...

Elkészítési idő: 60 perc
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Kriszta
Teljes kiőrlésű rozskenyér
Teljes kiőrlésű rozskenyér

Előtészta A tervezett sütés előtt 10-12 órával összekeverjük a hozzávalókat, az élesztőt elkeverem a vízben, hozzá a lisztet és a sikért, majd egy villával gombóccá alakítjuk, jó...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Fehér vagy félbarna búzakenyér
Fehér vagy félbarna búzakenyér

1. A hozzávalókat bedobáljuk a gépbe (a folyadékot mindig alulra), beállítjuk fehér kenyér sütésére és már csak várni kell, hogy kisüljön a ropogós finomság. 2. A mennyiségeket...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Fehér kovászos kenyér Pataki kenyérsütőben
Fehér kovászos kenyér Pataki kenyérsütőben

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk