3,5 dl víz
2,5 dkg élesztő
45 dkg finomliszt
20 dkg kenyérliszt
1 ek sikér v. csipet aszkorbinsav
10 g só
3 dkg vaj
A hozzávalókból rugalmas tésztát dagasztani. 25 percig kelesztés,
átmozgatni,20 perc kelesztés. Cipót formázni, 8 literes jénaiba,
zsírpapír. Duplájára keleszteni kb. 40 perc. Közben a sütőt előmelegíteni
230 fokra. Ha megkelt bevágni, lespriccelni, a jénai tetejét is.
230 fokon sül 15 percet, majd 200 fokon
25 percig sütni.Tető le és még sütni 10-15 percig.
A formázáskor nem kell liszt.
Ha pataki tálba sül,papír, hideg sütőbe kezdeni.A tálat nem kell áztatni.
250 fok 55 perc majd 200 fok 10 perc
Hozzávalók: 2,5 dl-es csésze:: 3 cs. BL 80-as kenyér liszt, 1,5 cs. víz, kicsit kevesebb, mint fél tk szárított élesztő, 1,5 tk só
este:
1. liszthez keverem az élesztőt.
2. Hozzáöntöm a vizet, sót, elkeverem , 12 órát kelesztem. Az állaga nokedlihez hasonló.
3. 12 óra múlva, kovász-szerű massza lesz belőle, kiöntöm a tálból, áthajtogatom, mindkét oldalát belisztezem, letakarom konyharuhával és 30 perig pihentetem
4. A sütőt 250 fokra felmelegítem, egy fedeles edényt előmelegítek a sütőben
5. A fél óra elteltével a tésztát az előmelegített tálba, majd a sütőbe teszem. Lefedve 30 percig sütöm, majd fedő nélkül 20-25 percig.
Az öregtészta hozzávalóit a tészta hozzávalóiból vegyük el! Az öregtésztát sütés előtt 10-12 órával elkészítjük. Az élesztőt a vízzel elkeverjük, majd a lisztekkel összegyúrjuk. N...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KönnyűA sütés előtti napon elkészítjük az előtésztát. A lisztet langyos vízzel és élesztővel összekeverjük, pár percig gyúrjuk, majd betakarva hagyjuk pihenni. (egy éjszakán keresztül,...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézAdd hozzá az élesztőt a meleg vízhez. Adjunk hozzá lisztet és keverjük össze. Hagyjuk kelni. Adjunk hozzá vizet, lisztet és sót. Fakanállal összegyúrjuk. Kivajazott asztalon gyúrj...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű