Családireceptkönyv.hu

Szentkirályi Anita Gyökérkenyere


Írta:

Elk. idő: 1.5 óra
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


90 dkg liszt átszitálva
5 dkg élesztő
3 teáskanál só , vagy 17 gramm
7,5 dl víz
1 tk. cukor
ebből az adagból összesen kb 1.4 kg kenyérke lesz . ( Kettő együtt)

Elkészítés:


Az élesztőt kevés langyos-meleg cukros vízben csak elkeverjük . Nem kell felfuttatni ! Ha fagyasztott élesztőt használunk akkor azt fagyottan keverjük a langyos-meleg cukros vízhez .
A lisztet átszitáljuk és a sóval összekeverjük , beleöntjük az élesztős és a többi vizet is .
Összekeverni fakanállal , nokedli állagú lesz .
A 2 tálat egy kevés olajjal kikenjük , megfelezzük a tésztát és a tálakba tesszük . Vagy csinálhatjuk úgy is hogy nem most vesszük ketté hanem egybe kelesztjük , de akkor az edény oldalát kenjük be olajjal . Az ablakba tettem zacskóval letakarva egybe vagy külön-külön . Kb 20-30 percet kelesszük.
Majd jól lisztezett deszkára borítjuk a tészta tetejét is és a kezünket is meglisztezzük mert így könnyebb formázni . Ha egybe kelesztettük akkor kiborítjuk a deszkára és megfelezzük a tészta mennyiséget ,egyszerűen ellehet vágni késsel lisztezés után .
Megtekerjük párszor mintha rongyot csavarnánk ki , de nem olyan szorosan .
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük , a papír alá vizet spriccelünk , így a papír is szépen a tepsire ragad és gőz is képződik a sütőben .
Hideg sütőbe tolom 220 fokon 25-35 percig sütjük( sütő függő) alsó-felső sütéssel amíg szép aranybarna színt kap . Ha erőteljesebb ropogósabb kenyeret szeretnénk akkor hagyhatjuk 40-45 percig is sülni , Én 45 percet sütöm szeretem ha szép sötét van , így ropogósabb is lesz . :)

Szentkirályi Anita Gyökérkenyere

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Kenyerek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Nikolett
Francia bagett házilag
Francia bagett házilag

Keverőgépbe vagy konyhai robot edényébe öntsük bele a vizet, majd a többi alapanyaggal összekevert lisztet. Ha gondoljuk, a lisztet át is lehet szitálni, úgy levegősebb lesz. D...

Elkészítési idő: 45 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anikó
632. KENYÉR teljeskiőrlésű liszt és más lisztek keve
632. KENYÉR teljeskiőrlésű liszt és más lisztek keve

Előtészta...ezt egy éjjel lefedve a konyha pulton hagytam... másnap, a dagasztó tálba teszem a többi hozzávalöt. Kidagasztom.. kicsit lágyabb legyen mint a fehér kenyér... elsőr...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Tünde
Fehér kenyér (Limara Péksége)
Fehér kenyér (Limara Péksége)

A hozzávalókat kenyérsütőgép üstjébe tesszük és elindítjuk a dagasztó programot. Dagasztás után kivesszük a gépből, kissé átgyúrjuk, majd kelesztőtálba tesszük, 45-50 perc alatt du...

Elkészítési idő: 3 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Kriszta
Marokkói kenyérke - harcha (Sóbors)
Marokkói kenyérke - harcha (Sóbors)

Az élesztőt és a cukrot keverjük bele a 60 milliliternyi kézmeleg vízbe. Tegyük félre 10 percre, míg fel nem fut. Egy nagy tálban keverjük össze a búzadarát, a sütőport és a sót...

Elkészítési idő: 20+20 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk